skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić smażone placki na serwatce bez drożdży z serem? Na początek przygotuj produkty do ciasta. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową, więc wcześniej wyjmij je z lodówki. Produkty mleczne weź wysokiej jakości, naturalne, bez dodatków ziołowych.
Krok 2:
Podgrzej trochę Serum za pomocą kąpieli wodnej lub w inny sposób. Wlej go do odpowiedniej miski i dodaj śmietanę. Wymieszać.
Krok 3:
Ubij surowe jajka do masy i mieszaj, aż będą gładkie. Pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.
Krok 4:
Wlej olej roślinny. Lepiej, jeśli jest rafinowany, bez zapachu.
Krok 5:
Dodaj cukier.
Krok 6:
Dodaj sól. I dobrze wymieszaj.
Krok 7:
W osobnej misce wymieszaj przesianą mąkę z sodą. Ważne jest, aby przesiać mąkę, aby nasycić ją tlenem. Następnie wypieki będą przewiewne i będą dobrze rosły podczas pieczenia.
Krok 8:
Połącz mąkę z masą jajeczną. Dodaj mąkę na łyżce, delikatnie mieszając, aby nie powstały grudki. Przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta.
Krok 9:
Umyty i wysuszony koperek drobno posiekaj i dodaj do ciasta. Możesz także wziąć inne warzywa lub w ogóle ich nie używać.
Krok 10:
Twardy ser zetrzyj na grubej tarce.
Krok 11:
Dodaj ser do ciasta, w tym momencie możesz dodać więcej mąki, jeśli musisz. Ciasto powinno mieć taką konsystencję, aby łatwo było z nim pracować rękami.
Krok 12:
Ciasto jest gotowe. Przykryj ręcznikiem i odstaw na bok. W międzyczasie zajmij się nadzieniem.
Krok 13:
Przygotuj produkty do nadzienia. Wziąłem solankę suluguni i ser Adyghe. W razie potrzeby można je zastąpić innymi miękkimi serami.
Krok 14:
Zetrzyj suluguni na grubej tarce.
Krok 15:
Ser Adyghe również zetrzyj. Zamiast sera Adyghe możesz wziąć ser serowy lub inny ser solankowy.
Krok 16:
Do serów dodaj trochę suszonej bazylii, mięty i ziół prowansalskich. Możesz umieścić swoje ulubione świeże warzywa: bazylię, kolendrę, pietruszkę lub obejść się bez niej — tutaj, kto lubi.
Krok 17:
Wymieszaj, nie musisz solić, ponieważ sery są już słone. Nadzienie jest gotowe.
Krok 18:
Posyp stół mąką i łyżką połóż na nim kawałek ciasta. Aby zapobiec przywieraniu ciasta, możesz zwilżyć łyżkę wodą.
Krok 19:
Użyj rąk, aby uformować ciasto w tortillę.
Krok 20:
Rozłóż nadzienie na tortilli i delikatnie zszyj krawędzie. Ciasto jest bardzo delikatne, rozważ to. W ten sposób uformuj wszystkie paszteciki.
Krok 21:
Rozgrzej patelnię z olejem roślinnym na kuchence. Smaż paszteciki z obu stron, aż się zarumienią na średnim ogniu. Rozłóż je na patelni szwem do dołu.
Krok 22:
Aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu, zdejmij paszteciki z patelni na papierowe ręczniki.
Krok 23:
Podawaj placki na gorąco, wtedy nadzienie będzie najsmaczniejsze. Smacznego!
serwatki możesz użyć zakupionej lub domowej roboty, która pozostaje po ugotowaniu twarogu.
do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.
ser do tego dania nadaje się każdy-twardy, półtwardy, miękki, jak mozzarella. Najważniejsze jest to, że jest smaczny, wysokiej jakości, bez substytutów tłuszczów mlecznych i dobrze się topi.
czy można zastąpić proszek do pieczenia sodą, jak dodać je poprawnie, aby pieczenie było bujne, jak uniknąć nieprzyjemnego smaku sody i więcej, przeczytaj artykuł " proszek do pieczenia czy soda oczyszczona - co jest lepsze?"
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser"Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Bazylia świeża - 27 kcal/100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Mięta świeża - 49 kcal/100g
- Mięta suszona - 285 kcal/100g
- Mięta - 49 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Suluguni - 290 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Serum - 31 kcal/100g
- Mieszanka ziół - 259 kcal/100g
- Ser solankowy - 355 kcal/100g