paszteciki na serwatce bez drożdży smażone z serem

Szybkie i łatwe, aromatyczne i apetyczne! Smażone placki na serwatce bez drożdży z serem są delikatne, przewiewne i bardzo smaczne. Jako nadzienie stosuje się dwa rodzaje sera, ale ogólnie można je przygotować z dowolnym nadzieniem — słodkim lub słonym.
nasstinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 26 % 14 g
tłuszcze 38 % 20 g
węglowodany 36 % 19 g
309 kcal
IG: 11 / 0 / 89

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić smażone placki na serwatce bez drożdży z serem? Na początek przygotuj produkty do ciasta. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową, więc wcześniej wyjmij je z lodówki. Produkty mleczne weź wysokiej jakości, naturalne, bez dodatków ziołowych.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Podgrzej trochę Serum za pomocą kąpieli wodnej lub w inny sposób. Wlej go do odpowiedniej miski i dodaj śmietanę. Wymieszać.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ubij surowe jajka do masy i mieszaj, aż będą gładkie. Pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej olej roślinny. Lepiej, jeśli jest rafinowany, bez zapachu.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj cukier.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj sól. I dobrze wymieszaj.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    W osobnej misce wymieszaj przesianą mąkę z sodą. Ważne jest, aby przesiać mąkę, aby nasycić ją tlenem. Następnie wypieki będą przewiewne i będą dobrze rosły podczas pieczenia.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Połącz mąkę z masą jajeczną. Dodaj mąkę na łyżce, delikatnie mieszając, aby nie powstały grudki. Przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Umyty i wysuszony koperek drobno posiekaj i dodaj do ciasta. Możesz także wziąć inne warzywa lub w ogóle ich nie używać.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Twardy ser zetrzyj na grubej tarce.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Dodaj ser do ciasta, w tym momencie możesz dodać więcej mąki, jeśli musisz. Ciasto powinno mieć taką konsystencję, aby łatwo było z nim pracować rękami.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Ciasto jest gotowe. Przykryj ręcznikiem i odstaw na bok. W międzyczasie zajmij się nadzieniem.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Przygotuj produkty do nadzienia. Wziąłem solankę suluguni i ser Adyghe. W razie potrzeby można je zastąpić innymi miękkimi serami.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Zetrzyj suluguni na grubej tarce.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Ser Adyghe również zetrzyj. Zamiast sera Adyghe możesz wziąć ser serowy lub inny ser solankowy.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Do serów dodaj trochę suszonej bazylii, mięty i ziół prowansalskich. Możesz umieścić swoje ulubione świeże warzywa: bazylię, kolendrę, pietruszkę lub obejść się bez niej — tutaj, kto lubi.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Wymieszaj, nie musisz solić, ponieważ sery są już słone. Nadzienie jest gotowe.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Posyp stół mąką i łyżką połóż na nim kawałek ciasta. Aby zapobiec przywieraniu ciasta, możesz zwilżyć łyżkę wodą.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Użyj rąk, aby uformować ciasto w tortillę.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Rozłóż nadzienie na tortilli i delikatnie zszyj krawędzie. Ciasto jest bardzo delikatne, rozważ to. W ten sposób uformuj wszystkie paszteciki.

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Rozgrzej patelnię z olejem roślinnym na kuchence. Smaż paszteciki z obu stron, aż się zarumienią na średnim ogniu. Rozłóż je na patelni szwem do dołu.

  22. Krok 22:

    Krok 22.

    Aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu, zdejmij paszteciki z patelni na papierowe ręczniki.

  23. Krok 23:

    Krok 23.

    Podawaj placki na gorąco, wtedy nadzienie będzie najsmaczniejsze. Smacznego!

serwatki możesz użyć zakupionej lub domowej roboty, która pozostaje po ugotowaniu twarogu.

do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.

ser do tego dania nadaje się każdy-twardy, półtwardy, miękki, jak mozzarella. Najważniejsze jest to, że jest smaczny, wysokiej jakości, bez substytutów tłuszczów mlecznych i dobrze się topi.

czy można zastąpić proszek do pieczenia sodą, jak dodać je poprawnie, aby pieczenie było bujne, jak uniknąć nieprzyjemnego smaku sody i więcej, przeczytaj artykuł " proszek do pieczenia czy soda oczyszczona - co jest lepsze?"   

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser"Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Mięta świeża - 49   kcal/100g
  • Mięta suszona - 285   kcal/100g
  • Mięta - 49   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Suluguni - 290   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Serum - 31   kcal/100g
  • Mieszanka ziół - 259   kcal/100g
  • Ser solankowy - 355   kcal/100g

Podobne przepisy