smażony łosoś na patelni

Prosty przepis na łososia smażonego na patelni! Co może być prostszego niż smażenie ryb na patelni? Ale są też niuanse i sekrety gotowania, zwłaszcza jeśli jest to tak szlachetna ryba jak łosoś. Zgodnie z tym przepisem łosoś jest bardzo delikatny i soczysty!
Natalia CybulskaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 100 % 100 g
węglowodany 0 % 0 g
873 kcal
IG: 0 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie potrzebne produkty. Łosoś to szlachetna ryba, a kluczem do pysznego dania jest świeża naturalna ryba. Oczywiście najlepiej jest wziąć świeżą schłodzoną rybę (świeżość ryby można sprawdzić na podstawie koloru skrzeli - powinny być różowe). Ponadto ryba powinna być elastyczna, a po naciśnięciu palcem powinna szybko się wyprostować. Olej może być dowolnym olejem roślinnym, ale musi być rafinowany - w przeciwnym razie olej się spali.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dobrze opłucz rybę i pamiętaj, aby osuszyć ją papierowymi serwetkami. W przeciwnym razie podczas smażenia na oleju pojawi się ogromna ilość sprayu. Upewnij się, że na rybie nie ma kropelek wody. Możesz wziąć stek z łososia lub gotowy filet z łososia, ale zawsze na skórze. Jeśli nie ma skóry, ryba nie zachowa kształtu i po prostu rozpadnie się na małe kawałki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Sól rybę. Polecam używać grubej soli morskiej. Pozostaw rybę na 5 minut, aby sól się rozpuściła, a ryba została solona.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Posyp rybę pieprzem. Używam białego pieprzu o zapachu cytryny, ale możesz wziąć dowolny mielony pieprz: czarny, czerwony, pachnący. Uważam, że ryba taka jak łosoś nie potrzebuje dużo przypraw - jej smak jest tak niesamowity. Ale każdy ma swoje preferencje. Dlatego, jeśli chcesz, całkiem możliwe jest dodanie niektórych ulubionych ziół i przypraw. Z ziół polecam tymianek, estragon i koperek.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Polej rybę 1 łyżką oleju roślinnego. Rozprowadź olej na całym kawałku ryby.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Pozostaw łososia do marynowania przez dosłownie 10-15 minut, ale możesz dłużej: czas marynowania można wydłużyć nawet do 1 godziny.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Na patelni dobrze rozgrzej olej roślinny. Olej musi być bardzo dobrze rozgrzany, w przeciwnym razie ryba może przykleić się do patelni. Jeśli smażysz filety z łososia na skórze, najpierw usmaż rybę od strony skóry. Gotuj na małym ogniu. Ryba gotuje się szybko, więc wystarczy 7-10 minut z każdej strony.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Ostrożnie odwróć rybę i doprowadź do pełnej gotowości po drugiej stronie.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Podawaj pieczonego łososia ze świeżymi sezonowymi warzywami i aromatycznymi ziołami. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g

Podobne przepisy