skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wszystkie potrzebne produkty. Łosoś to szlachetna ryba, a kluczem do pysznego dania jest świeża naturalna ryba. Oczywiście najlepiej jest wziąć świeżą schłodzoną rybę (świeżość ryby można sprawdzić na podstawie koloru skrzeli - powinny być różowe). Ponadto ryba powinna być elastyczna, a po naciśnięciu palcem powinna szybko się wyprostować. Olej może być dowolnym olejem roślinnym, ale musi być rafinowany - w przeciwnym razie olej się spali.
Krok 2:
Dobrze opłucz rybę i pamiętaj, aby osuszyć ją papierowymi serwetkami. W przeciwnym razie podczas smażenia na oleju pojawi się ogromna ilość sprayu. Upewnij się, że na rybie nie ma kropelek wody. Możesz wziąć stek z łososia lub gotowy filet z łososia, ale zawsze na skórze. Jeśli nie ma skóry, ryba nie zachowa kształtu i po prostu rozpadnie się na małe kawałki.
Krok 3:
Sól rybę. Polecam używać grubej soli morskiej. Pozostaw rybę na 5 minut, aby sól się rozpuściła, a ryba została solona.
Krok 4:
Posyp rybę pieprzem. Używam białego pieprzu o zapachu cytryny, ale możesz wziąć dowolny mielony pieprz: czarny, czerwony, pachnący. Uważam, że ryba taka jak łosoś nie potrzebuje dużo przypraw - jej smak jest tak niesamowity. Ale każdy ma swoje preferencje. Dlatego, jeśli chcesz, całkiem możliwe jest dodanie niektórych ulubionych ziół i przypraw. Z ziół polecam tymianek, estragon i koperek.
Krok 5:
Polej rybę 1 łyżką oleju roślinnego. Rozprowadź olej na całym kawałku ryby.
Krok 6:
Pozostaw łososia do marynowania przez dosłownie 10-15 minut, ale możesz dłużej: czas marynowania można wydłużyć nawet do 1 godziny.
Krok 7:
Na patelni dobrze rozgrzej olej roślinny. Olej musi być bardzo dobrze rozgrzany, w przeciwnym razie ryba może przykleić się do patelni. Jeśli smażysz filety z łososia na skórze, najpierw usmaż rybę od strony skóry. Gotuj na małym ogniu. Ryba gotuje się szybko, więc wystarczy 7-10 minut z każdej strony.
Krok 8:
Ostrożnie odwróć rybę i doprowadź do pełnej gotowości po drugiej stronie.
Krok 9:
Podawaj pieczonego łososia ze świeżymi sezonowymi warzywami i aromatycznymi ziołami. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g