smażone ziemniaki w śmietanie

świetny dodatek warzywny o bogatym, kremowym smaku! Smażone ziemniaki w śmietanie to tylko przejadanie się! Dobrze komponuje się z mięsem, kurczakiem lub rybą. Danie można uzupełnić świeżymi ziołami kopru lub pietruszki, użyć ulubionych przypraw w procesie gotowania. Z tego ziemniaki tylko skorzystają!
MariaSAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 2 g
tłuszcze 26 % 6 g
węglowodany 65 % 15 g
119 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak smażyć ziemniaki w śmietanie? Aby to zrobić, weź świeże ziemniaki. Będziesz także potrzebować wysokiej jakości naturalnej śmietany. Musi być świeży. Zawartość tłuszczu jest odpowiednia dla Twojego gustu. Potrzebujesz również oczyszczonej wody. Do smażenia używaj rafinowanego oleju roślinnego o niskiej temperaturze dymienia. Do przygotowania potrawy przydadzą się również ulubione przyprawy i sól. Do podania użyj świeżych ziół.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ziemniaki do gotowania powinny być wolne od ciemnych plam, śladów zgnilizny i uszkodzeń. Wskazane jest również, aby ziemniaki były gładkie, o odpowiednim kształcie, aby wygodniej było je czyścić i było mniej dziur po wycięciu oczu. Dokładnie umyj ziemniaki szczotką pod bieżącą wodą z brudu, delikatnie obierz skórkę. I jeszcze raz opłucz już obrane bulwy. Pomoże to zmyć resztki piasku.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Następnie pokrój ziemniaki w średniej wielkości plasterki o dowolnym kształcie. Kroję bulwę na pół, a następnie w poprzek na plastry o grubości około 5 mm. najważniejsze jest to, że kawałki mają mniej więcej taki sam rozmiar, aby ugotowały się w tym samym czasie. W przeciwnym razie część plasterków może pozostać surowa, a druga część zbyt mocno się ugotuje.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Kilka razy opłucz pokrojone ziemniaki w czystej wodzie. Jest to konieczne, aby zmyć skrobię z kawałków. Jeśli nie zostanie zmyty, plastry ziemniaków nie będą smażone, ale duszone.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Umyte ziemniaki osuszyć czystym ręcznikiem. Nadmiar wody nie jest nam potrzebny. W przeciwnym razie na ziemniakach nie powstanie pyszna chrupiąca skórka. Aby wysuszyć, zawijam kawałki ziemniaków w ręcznik i osuszam kilka razy.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlej olej roślinny na dno nieprzywierającej patelni i podgrzej. Nawiasem mówiąc, możesz użyć dowolnej odpowiedniej patelni. Jeśli masz" babcię & quot; żeliwną patelnię, to idealnie nadaje się do tego celu. Ułóż plastry ziemniaków w rozgrzanym oleju i smaż na średnim ogniu, aż ziemniaki będą w połowie ugotowane. Ciepło nie powinno być zbyt silne, w przeciwnym razie ziemniaki się przypalą. A przy słabym ogrzewaniu nie uzyskasz złotej skórki.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Podczas smażenia ziemniaków przygotuj śmietanę. Lepiej jest, jeśli ma temperaturę pokojową, więc jest większa szansa, że śmietana nie zwinie się z różnicy temperatur po dodaniu do patelni. Wcześniej rozcieńczyć śmietanę w wodzie, aby nie pozostały grudki, a masa stała się jednorodna. Wygodnie jest użyć do tego trzepaczki.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Ziemniaki są prawie gotowe. Możesz to sprawdzić, przekłuwając plasterek ostrym nożem. Nóż wejdzie łatwo, ale ziemniak nie rozpadnie się i nie będzie wyglądał na cały. Wyjmij patelnię z pieca i umieść na gorącym stojaku. Poczekaj kilka minut, aż ziemniaki lekko ostygną. Następnie wlej rozcieńczoną śmietanę na ziemniaki, sól, dodaj przyprawy i umieść patelnię na kuchence. Jeśli wszystko zostanie wykonane poprawnie, śmietana nie zwinie się z różnicy temperatur.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Podczas gdy ziemniaki ze śmietaną są duszone do miękkości (około 10 minut), drobno posiekaj warzywa, aby podać danie.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Smażone ziemniaki w śmietanie są gotowe. Ułóż przepyszne plastry na talerzach i posyp posiekanymi ziołami. Smacznego!

do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

sekrety, życiowe hacki i wszystkie najbardziej przydatne wskazówki przeczytaj w artykule: "śmietana i śmietana w sosie śmietanowym: co zrobić, aby się nie zsiadło"

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g

Podobne przepisy