skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Aby przygotować kotlety, weź filet z kurczaka i opłucz go pod bieżącą wodą. Następnie osusz mięso ręcznikiem papierowym. Pokrój filet z kurczaka w podłużne paski, aby ułatwić przekręcenie go przez maszynę do mięsa.
Krok 2:
Przepuść całe mięso przez maszynę do mięsa. Złóż gotowe mięso mielone w przestronnym naczyniu, w którym zagniatasz mięso mielone na kotlety.
Krok 3:
Namocz plastry Bochenka w mleku, lekko wyciśnij nadmiar płynu i przepuść również przez maszynkę do mięsa. Posiekany miąższ Dodaj do miski do mięsa mielonego.
Krok 4:
Obierz cebulę, opłucz w zimnej wodzie i pokrój w plastry. Przełóż cebulę przez maszynkę do mięsa i dodaj do mięsa mielonego. Do smaku wlej trochę soli i przypraw do miski z mięsem mielonym. Wszystko dobrze wymieszaj, aż będzie gładkie. Jeśli mięso mielone okaże się płynne, na tym etapie dodaj trochę skrobi. Ubij trochę gotową masę na dnie miski, aby mięso mielone było gęstsze, a gotowe kotlety nie rozpadały się podczas smażenia.
Krok 5:
Mokrymi rękami weź trochę gotowej masy mięsnej i zwiń w bułkę tartą. Uformuj małe placki i umieść je na gorącej patelni.
Krok 6:
Smażyć kotlety na oleju roślinnym przez 1-2 minuty na średnim ogniu. Powinny mieć złotą skórkę.
Krok 7:
Następnie odwróć kotlety i smaż je również po drugiej stronie przez kilka minut. Gotowe kotlety podawać z dodatkiem puree ziemniaczanego lub spaghetti. Smacznego!
to danie jest dość proste i nie utrudni gotowania po ciężkim dniu pracy. Oczywiście mięso mielone najlepiej zrobić samodzielnie. Ale jeśli nie ma takiej możliwości lub nie ma na to czasu, to całkiem możliwe jest użycie gotowego mielonego kurczaka. Najważniejsze jest to, że mięso z kurczaka nie jest zamrażane, w przeciwnym razie podczas rozmrażania wyjdzie z niego dużo płynu, a gotowe kotlety będą suche.
wszelkie kotlety świetnie komponują się ze świeżymi warzywami. Dlatego nie bądź zbyt leniwy, aby przygotować sałatkę warzywną lub po prostu uzupełnić stół kawałkami warzyw.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Skrobia - 320 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g
- Bułka tarta - 347 kcal/100g
- Baton - 273 kcal/100g