placki z cukinii z kaszą manną

bardzo szybki, bardzo prosty, bardzo łatwy, Na co dzień! Placki z cukinii z kaszą manną są bujne, delikatne i bardzo smaczne. Są łatwe do przyrządzenia i smażenia-po prostu rozłóż masę cukinii łyżką bezpośrednio na patelni. Na śniadanie podawaj placki ze śmietaną lub dowolnym pikantnym sosem!
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 3 g
tłuszcze 39 % 9 g
węglowodany 48 % 11 g
136 kcal
IG: 36 / 64 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić naleśniki z cukinii z kaszą manną? Przygotuj produkty według listy. Lepiej jest wziąć młodą cukinię, z delikatną skórką i nasionami. Jeśli twoja cukinia jest stara, obierz ją ze skóry i nasion. I zważ już obrane. Weź dowolny olej roślinny, ale rafinowany. Umyj i osusz młodą cukinię i jajko.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Z cukinii odetnij końcówki. Zetrzyj cukinię na tarce (młoda - bezpośrednio ze skórką). Jeśli są młode-pocieraj na dużym, jeśli są stare-lepiej użyć drobnej tarki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj sól do startej cukinii, wymieszaj i pozostaw na 20 minut, aby cukinia dała sok.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ściśnij masę cukinii rękami, spuść nadmiar wilgoci.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj surowe jajko i semolinę do cukinii.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dobrze wymieszaj mieszankę cukinii. Pozostaw na 10 minut, aby semolina puchła i wchłonęła nadmiar wilgoci.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Rozgrzej patelnię. Wlej na nią trochę oleju roślinnego. Rozłóż ciasto z cukinii łyżką stołową w małych porcjach, delikatnie formując placki.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Smaż placki na małym ogniu, aż będą złotobrązowe po obu stronach. Podawaj na gorąco ze śmietaną. Smacznego!

naleśniki z kaszą manną gotowałem po raz pierwszy, zwykle robię je z dodatkiem mąki. Okazało się naprawdę znacznie delikatniejsze niż zwykłe, podczas gdy nie były tak miękkie jak z mąką. Bardzo nam się podobało!
do takich naleśników można dodać dużo posiekanej zieleni, będzie nie tylko smaczna, ale także piękna. Jeśli lubisz ostrzejszy smak, możesz umieścić cebulę lub posiekany czosnek starty na drobnej tarce. Tarty twardy ser wzbogaci smak naleśników.
placki z cukinii podaje się najczęściej ze śmietaną lub jogurtem, ale można też zrobić z nimi sos czosnkowy lub serowy, niektórzy wolą jeść je z majonezem.
najsmaczniejsze placki pochodzą z młodej cukinii w szczycie sezonu letniego. Dodaj startą młodą marchewkę lub ziemniaki do ciasta - otrzymasz wspaniałe placki warzywne. Nawiasem mówiąc, jest to wspaniały sposób na karmienie dzieci warzywami. W przypadku żywności dla niemowląt smaż placki bez oleju na nieprzywierającej patelni. Gotuj je pod przykryciem na małym ogniu - wtedy warzywa dobrze się ugotują i nie będą chrupiące. W przypadku dzieci zetrzyj wszystko na drobnej tarce.

do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Cukinia - 23   kcal/100g
  • Kasza manna - 340   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy