smażone placki ziemniaczane

rumiane, miękkie, z najprostszych potraw, bardzo smaczne! Smażone placki nadziewane ziemniakami są przygotowywane na cieście, które wcale nie musi pasować! Zagnieść - i natychmiast na patelnię, szybko, prosto, bez długiego zamieszania. Możesz zmienić nadzienia według własnych upodobań, odpowiednie są tutaj dowolne, w tym słodkie!
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 4 g
tłuszcze 14 % 5 g
węglowodany 74 % 26 g
166 kcal
IG: 27 / 0 / 73

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak usmażyć placki z nadzieniem ziemniaczanym? Przygotuj do tego niezbędne składniki. Obierz ziemniaki i spłucz pod bieżącą wodą z zanieczyszczeń.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obrane ziemniaki zalać wodą, podpalić i zagotować. Gotuj ziemniaki do miękkości, około 25-30 minut. Trochę soli. Następnie spuść gorącą wodę z ziemniaków i zetrzyj ziemniaki za pomocą tłuczka, aż będą tłuczone. Dodaj trochę śmietany. Schłodzić nadzienie ziemniaczane.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Aby zrobić ciasto, połącz ciepłą wodę z cukrem i drożdżami. Wymieszać.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Następnie dodaj sól i olej roślinny. Dodaj połowę mąki i wymieszaj.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Następnie wlej wrzącą wodę i wymieszaj z ciastem drewnianą szpatułką. Następnie dodaj pozostałą mąkę i zagniataj ciasto. Mąka może potrzebować trochę więcej lub mniej. Skoncentruj się na konsystencji ciasta.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Gotowe ciasto jest miękkie i delikatne. Nie przykleja się do rąk. Nie musi nalegać na podejście. Możesz natychmiast wyrzeźbić ciasta.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Do nadzienia obierz cebulę i drobno posiekaj. Wlej trochę oleju roślinnego na patelnię i smaż posiekaną cebulę na złoty kolor.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj smażoną cebulę do tłuczonych ziemniaków. W razie potrzeby możesz dodać posiekane warzywa. Wszystko wymieszaj.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Podziel gotowe ciasto drożdżowe na małe kawałki. Z kawałka ciasta zrób małe ciasto, połóż nadzienie ziemniaczane na środku i przyklej krawędzie, tworząc ciasto.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Smaż placki na małym ogniu w oleju roślinnym ze wszystkich stron.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Paszteciki można umieścić na beczce, aby były rumiane ze wszystkich stron.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Wyjmij gotowe placki na ręcznik papierowy, aby usunąć z nich nadmiar oleju. Lekko ostudź placki i podawaj. Smacznego!

pamiętaj, że po dodaniu wrzącej wody do ciasta mąka jest parzona, a ciasto natychmiast staje się gęste (tak jak w zwykłym kremie, na eklerach). W zależności od mąki może być trochę więcej mąki w cieście. Ale lepiej dodać trochę mniej mąki, a podczas gotowania dodać trochę więcej. W przeciwnym razie, jeśli odłożysz całą mąkę na raz, ciasto stanie się colą-tutaj nic nie zmienisz!

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

ważne! Używając suchych drożdży należy pamiętać, że występują one w dwóch formach: aktywnej i natychmiastowej(przed użyciem przeczytaj uważnie instrukcję!). 
aktywne suche drożdże przypominają zewnętrznie koraliki lub małe kulki. Przed zastosowaniem należy je wybudzić z"trybu uśpienia". W tym celu aktywne drożdże rozcieńcza się w ciepłej słodkiej wodzie, mleku lub serwatce. Powstałe bąbelki, piana lub" czapka " wskazują, że drożdże są gotowe do dalszego użycia. Aktywne suche drożdże należy doprowadzić do całkowitego rozpuszczenia w cieczy, w przeciwnym razie z powodu pozostałych ziaren ciasto może nie wzrosnąć, a wypieki zostaną zepsute (ziarna drożdży, które nie rozpuściły się w cieczy i dostały się do ciasta, nie rozproszą się same, co oznacza, że nie będą działać).
natychmiastowe suche drożdże są łatwiejsze w użyciu. Nie muszą być aktywowane przed użyciem. Takie drożdże wraz z innymi składnikami są po prostu dodawane do ciasta. W rezultacie Czas pieczenia jest skrócony. 
należy również pamiętać, że oba rodzaje suchych drożdży mogą różnić się aktywnością u różnych producentów. 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietanka - 300   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy