skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak usmażyć placki z nadzieniem ziemniaczanym? Przygotuj do tego niezbędne składniki. Obierz ziemniaki i spłucz pod bieżącą wodą z zanieczyszczeń.
Krok 2:
Obrane ziemniaki zalać wodą, podpalić i zagotować. Gotuj ziemniaki do miękkości, około 25-30 minut. Trochę soli. Następnie spuść gorącą wodę z ziemniaków i zetrzyj ziemniaki za pomocą tłuczka, aż będą tłuczone. Dodaj trochę śmietany. Schłodzić nadzienie ziemniaczane.
Krok 3:
Aby zrobić ciasto, połącz ciepłą wodę z cukrem i drożdżami. Wymieszać.
Krok 4:
Następnie dodaj sól i olej roślinny. Dodaj połowę mąki i wymieszaj.
Krok 5:
Następnie wlej wrzącą wodę i wymieszaj z ciastem drewnianą szpatułką. Następnie dodaj pozostałą mąkę i zagniataj ciasto. Mąka może potrzebować trochę więcej lub mniej. Skoncentruj się na konsystencji ciasta.
Krok 6:
Gotowe ciasto jest miękkie i delikatne. Nie przykleja się do rąk. Nie musi nalegać na podejście. Możesz natychmiast wyrzeźbić ciasta.
Krok 7:
Do nadzienia obierz cebulę i drobno posiekaj. Wlej trochę oleju roślinnego na patelnię i smaż posiekaną cebulę na złoty kolor.
Krok 8:
Dodaj smażoną cebulę do tłuczonych ziemniaków. W razie potrzeby możesz dodać posiekane warzywa. Wszystko wymieszaj.
Krok 9:
Podziel gotowe ciasto drożdżowe na małe kawałki. Z kawałka ciasta zrób małe ciasto, połóż nadzienie ziemniaczane na środku i przyklej krawędzie, tworząc ciasto.
Krok 10:
Smaż placki na małym ogniu w oleju roślinnym ze wszystkich stron.
Krok 11:
Paszteciki można umieścić na beczce, aby były rumiane ze wszystkich stron.
Krok 12:
Wyjmij gotowe placki na ręcznik papierowy, aby usunąć z nich nadmiar oleju. Lekko ostudź placki i podawaj. Smacznego!
pamiętaj, że po dodaniu wrzącej wody do ciasta mąka jest parzona, a ciasto natychmiast staje się gęste (tak jak w zwykłym kremie, na eklerach). W zależności od mąki może być trochę więcej mąki w cieście. Ale lepiej dodać trochę mniej mąki, a podczas gotowania dodać trochę więcej. W przeciwnym razie, jeśli odłożysz całą mąkę na raz, ciasto stanie się colą-tutaj nic nie zmienisz!
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
ważne! Używając suchych drożdży należy pamiętać, że występują one w dwóch formach: aktywnej i natychmiastowej(przed użyciem przeczytaj uważnie instrukcję!).
aktywne suche drożdże przypominają zewnętrznie koraliki lub małe kulki. Przed zastosowaniem należy je wybudzić z"trybu uśpienia". W tym celu aktywne drożdże rozcieńcza się w ciepłej słodkiej wodzie, mleku lub serwatce. Powstałe bąbelki, piana lub" czapka " wskazują, że drożdże są gotowe do dalszego użycia. Aktywne suche drożdże należy doprowadzić do całkowitego rozpuszczenia w cieczy, w przeciwnym razie z powodu pozostałych ziaren ciasto może nie wzrosnąć, a wypieki zostaną zepsute (ziarna drożdży, które nie rozpuściły się w cieczy i dostały się do ciasta, nie rozproszą się same, co oznacza, że nie będą działać).
natychmiastowe suche drożdże są łatwiejsze w użyciu. Nie muszą być aktywowane przed użyciem. Takie drożdże wraz z innymi składnikami są po prostu dodawane do ciasta. W rezultacie Czas pieczenia jest skrócony.
należy również pamiętać, że oba rodzaje suchych drożdży mogą różnić się aktywnością u różnych producentów.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietanka - 300 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g