skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki. Aby przygotować smażone ziemniaki z gulaszem, potrzebujemy: ziemniaków, puszki gulaszu wołowego (spróbuj wybrać taki, w którym jest więcej mięsa i mniej tłuszczu i płynu), trochę tłuszczu z gulaszu, oleju roślinnego do smażenia, suszonego lub świeżego tymianku, czarnego pieprzu i soli. Wyjmij gulasz wołowy ze słoika. Jeśli kawałek jest duży, podziel go na mniejsze części.
Krok 2:
Umyj ziemniaki, obierz i pokrój w duże kostki.
Krok 3:
Na patelni rozgrzej olej roślinny i trochę tłuszczu z gulaszu.
Krok 4:
Ułóż ziemniaki i smaż na średnim ogniu, ciągle mieszając, około 10 minut, aż uzyskasz złoty kolor.
Krok 5:
Dodaj gulasz wołowy na patelnię do ziemniaków. Mieszając, smaż wszystko razem przez około 7 minut, aż ziemniaki będą ugotowane, a wilgoć całkowicie odparuje.
Krok 6:
Posolić i pieprzyć naczynie, posypać suszonym tymiankiem i wymieszać. Zdejmij patelnię z ognia i ułóż ziemniaki z gulaszem na talerzach. Smacznego!
oprócz gulaszu wołowego możesz użyć w tym naczyniu szarpanej wieprzowiny, a także gulaszu z kurczaka lub indyka (okazuje się, że teraz jest).
ziemniaki przed dodaniem gulaszu lepiej smażyć na złoty kolor, ponieważ następnie, po dodaniu gulaszu, na pojawienie się złotej skórki będziesz musiał poczekać, aż cały płyn wyparuje, a następnie usmażyć. Możesz jednak wysuszyć mięso, a danie okaże się suche. Idealnie byłoby, gdyby na dnie patelni pozostało trochę płynu z gulaszu. Dlatego najpierw przygotuj ziemniaki, a następnie dodaj gulasz.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Puree ziemniaczane - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Tymianek - 101 kcal/100g
- Tymianek suszony - 276 kcal/100g
- Tymianek - 276 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Gulasz wieprzowy - 349 kcal/100g