smażone ziemniaki z gulaszem na patelni

ziemniaki z gulaszem to radziecki klasyk w nowy sposób. Od dzieciństwa uwielbiam gulasz wołowy w słoikach. Mama ugotowała ziemniaki, zmiażdżyła je do stanu puree. Oddzielnie na patelni podgrzałam gulasz. A po podgrzaniu dodawałem mięso do gorącej puree. Wszystko to było mieszane i podawane do stołu. Teraz bardzo rzadko kupuję gulasz, ale kiedy go kupuję, używam go tak samo jak moja mama. To klasyka kuchni radzieckiej. Jednak ostatnio postanowiłem dodać gulasz nie do gotowanego, ale do smażonych ziemniaków. Wynik był pod wrażeniem. Ziemniaki nasiąkły sokami z gulaszu, ale zachowały złotą chrupiącą skórkę. Po prostu idealny.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 21 % 7 g
tłuszcze 47 % 16 g
węglowodany 32 % 11 g
209 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki. Aby przygotować smażone ziemniaki z gulaszem, potrzebujemy: ziemniaków, puszki gulaszu wołowego (spróbuj wybrać taki, w którym jest więcej mięsa i mniej tłuszczu i płynu), trochę tłuszczu z gulaszu, oleju roślinnego do smażenia, suszonego lub świeżego tymianku, czarnego pieprzu i soli. Wyjmij gulasz wołowy ze słoika. Jeśli kawałek jest duży, podziel go na mniejsze części.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj ziemniaki, obierz i pokrój w duże kostki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Na patelni rozgrzej olej roślinny i trochę tłuszczu z gulaszu.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ułóż ziemniaki i smaż na średnim ogniu, ciągle mieszając, około 10 minut, aż uzyskasz złoty kolor.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj gulasz wołowy na patelnię do ziemniaków. Mieszając, smaż wszystko razem przez około 7 minut, aż ziemniaki będą ugotowane, a wilgoć całkowicie odparuje.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Posolić i pieprzyć naczynie, posypać suszonym tymiankiem i wymieszać. Zdejmij patelnię z ognia i ułóż ziemniaki z gulaszem na talerzach. Smacznego!

oprócz gulaszu wołowego możesz użyć w tym naczyniu szarpanej wieprzowiny, a także gulaszu z kurczaka lub indyka (okazuje się, że teraz jest).

ziemniaki przed dodaniem gulaszu lepiej smażyć na złoty kolor, ponieważ następnie, po dodaniu gulaszu, na pojawienie się złotej skórki będziesz musiał poczekać, aż cały płyn wyparuje, a następnie usmażyć. Możesz jednak wysuszyć mięso, a danie okaże się suche. Idealnie byłoby, gdyby na dnie patelni pozostało trochę płynu z gulaszu. Dlatego najpierw przygotuj ziemniaki, a następnie dodaj gulasz.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Puree ziemniaczane - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Tymianek - 101   kcal/100g
  • Tymianek suszony - 276   kcal/100g
  • Tymianek - 276   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Gulasz wieprzowy - 349   kcal/100g

Podobne przepisy