skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Wlej wodę podgrzaną do temperatury 40 stopni do głębokiej miski, dodaj cukier i dobrze wymieszaj suche drożdże. Możesz użyć świeżych drożdży i wziąć je trzy razy więcej niż suche.
Krok 2:
Pozostaw ciasto na 10-15 minut do fermentacji. W tym czasie powinna pojawić się tzw. "Czapka", co świadczy o tym, że drożdże uaktywniły się.
Krok 3:
Wlej połowę przygotowanej mąki do ciasta, które należy wcześniej przesiać. Wlej sól na wierzch.
Krok 4:
Zaczynamy wyrabiać ciasto łyżką, stopniowo wlewamy pozostałą mąkę. Jaką konsystencję powinno mieć ciasto na tortille? Ciasto jest dość lepkie. Gdy ciasto pozostanie w tyle za ścianami naczyń, nie dodajemy już mąki.
Krok 5:
Zajęło mi dokładnie tyle mąki, ile wskazałem w składnikach, może Ci to zająć trochę więcej lub mniej, wszystko zależy od samej mąki. Nasmaruj ręce olejem roślinnym i zagniataj ciasto przez 3 minuty.
Krok 6:
Przenosimy go do czystej, suchej miski, której dno smarujemy olejem roślinnym.
Krok 7:
Przykryj miskę folią spożywczą i pozwól ciastu zbliżyć się do ciepłego miejsca bez przeciągów przez około 30-40 minut.
Krok 8:
Powinien wzrosnąć trzykrotnie.
Krok 9:
Nasmaruj ręce i powierzchnię roboczą olejem roślinnym. Ciasto dzielimy na trzy równe części, ściskając kawałek po kawałku. Zważyłem ciasto, wyszło 330 gramów-podzieliłem je na trzy kawałki o wadze 110 gramów. Rzuć każdy kawałek w piłkę.
Krok 10:
Bierzemy jedną piłkę i ugniatamy ją rękami w ciasto. Dostałem tortillę o grubości 1 centymetra i średnicy 14 centymetrów. Możesz sprawić, że tortilla będzie grubsza lub cieńsza według własnego uznania. Robimy jeszcze dwa ciasta.
Krok 11:
Podgrzej patelnię olejem roślinnym. Robimy umiarkowany ogień. Rozłóż ciasto i smaż z jednej strony, aż będzie brązowe. Ile smażyć tortille? Po jednej stronie tortilla była smażona przez 5 minut i okazała się umiarkowanie smażona.
Krok 12:
Odwróć tortillę na drugą stronę i smaż przez kilka minut. Zajęło mi to 2 minuty, ponieważ druga strona szybciej się smaży. Smażyć pozostałe dwa ciasta.
Krok 13:
Dostałem trzy tortille.
takie ciastka smakują lepiej na świeżo, jak wszystkie wypieki drożdżowe. Można je podawać z pierwszymi i drugimi daniami zamiast chleba lub można je po prostu zjeść. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g