tortille smażone na patelni

pyszne, przewiewne, rumiane, możesz jeść zamiast chleba! Zgodnie z tym przepisem ciasta okazują się bardzo bujne i miękkie, ponieważ robimy dla nich ciasto na ciasto i nie jest ono grube. Można je jeść ze śmietaną, miodem itp.
sharlisAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 6 g
tłuszcze 15 % 8 g
węglowodany 74 % 39 g
246 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Wlej wodę podgrzaną do temperatury 40 stopni do głębokiej miski, dodaj cukier i dobrze wymieszaj suche drożdże. Możesz użyć świeżych drożdży i wziąć je trzy razy więcej niż suche.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pozostaw ciasto na 10-15 minut do fermentacji. W tym czasie powinna pojawić się tzw. "Czapka", co świadczy o tym, że drożdże uaktywniły się.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej połowę przygotowanej mąki do ciasta, które należy wcześniej przesiać. Wlej sól na wierzch.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zaczynamy wyrabiać ciasto łyżką, stopniowo wlewamy pozostałą mąkę. Jaką konsystencję powinno mieć ciasto na tortille? Ciasto jest dość lepkie. Gdy ciasto pozostanie w tyle za ścianami naczyń, nie dodajemy już mąki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zajęło mi dokładnie tyle mąki, ile wskazałem w składnikach, może Ci to zająć trochę więcej lub mniej, wszystko zależy od samej mąki. Nasmaruj ręce olejem roślinnym i zagniataj ciasto przez 3 minuty.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przenosimy go do czystej, suchej miski, której dno smarujemy olejem roślinnym.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przykryj miskę folią spożywczą i pozwól ciastu zbliżyć się do ciepłego miejsca bez przeciągów przez około 30-40 minut.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Powinien wzrosnąć trzykrotnie.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Nasmaruj ręce i powierzchnię roboczą olejem roślinnym. Ciasto dzielimy na trzy równe części, ściskając kawałek po kawałku. Zważyłem ciasto, wyszło 330 gramów-podzieliłem je na trzy kawałki o wadze 110 gramów. Rzuć każdy kawałek w piłkę.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Bierzemy jedną piłkę i ugniatamy ją rękami w ciasto. Dostałem tortillę o grubości 1 centymetra i średnicy 14 centymetrów. Możesz sprawić, że tortilla będzie grubsza lub cieńsza według własnego uznania. Robimy jeszcze dwa ciasta.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Podgrzej patelnię olejem roślinnym. Robimy umiarkowany ogień. Rozłóż ciasto i smaż z jednej strony, aż będzie brązowe. Ile smażyć tortille? Po jednej stronie tortilla była smażona przez 5 minut i okazała się umiarkowanie smażona.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Odwróć tortillę na drugą stronę i smaż przez kilka minut. Zajęło mi to 2 minuty, ponieważ druga strona szybciej się smaży. Smażyć pozostałe dwa ciasta.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Dostałem trzy tortille.

takie ciastka smakują lepiej na świeżo, jak wszystkie wypieki drożdżowe. Można je podawać z pierwszymi i drugimi daniami zamiast chleba lub można je po prostu zjeść. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy