cukinia pieczona z pomidorami czosnkowymi

Nowy Projekt słynnej przekąski wygląda bardziej spektakularnie. Cukinia smażona z pomidorami czosnkowymi na patelni to nie tylko gorąca przekąska odpowiednia na świąteczny stół, ale także samodzielne danie na obiad lub szybką przekąskę. Smażoną cukinię zwijamy w bułki i napełniamy nadzieniem.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 2 g
tłuszcze 50 % 10 g
węglowodany 40 % 8 g
125 kcal
IG: 50 / 0 / 50

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki. Aby ugotować cukinię smażoną z pomidorami czosnkowymi, potrzebujemy: 2 średniej wielkości cukinii (zwykłej lub cukinii), najlepiej młodej, bez dużych nasion; mąka do panierowania i olej roślinny do smażenia.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Cukinię umyć, osuszyć. Odetnij końcówki z obu stron. Pokrój cukinię wzdłuż na cienkie plasterki. Jeśli skóra cukinii jest cienka, można ją pozostawić, jeśli skóra jest gęsta i może zakłócać zwijanie cukinii rolkami, lepiej odciąć skórę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Farsz. Do nadzienia potrzebujemy średnich pomidorów, najlepiej lekko wydłużonych (takich jak śliwka). Pokrój pomidory w plasterki według liczby talerzy cukinii.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    SOS. Aby przygotować sos, potrzebujemy: majonez; czosnek (1 duży goździk lub 2 małe); pietruszka lub inne zioła; mielony czarny pieprz i sól.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Obierz czosnek i przepuść przez prasę. Umyj pietruszkę, osusz i drobno posiekaj (im drobniejsza, tym lepiej). W misce połącz majonez, czosnek, pietruszkę, sól i pieprz przepuszczone przez prasę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wszystko dokładnie wymieszaj. Sos jest gotowy.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Spuść uwolniony płyn z cukinii. Cukinię obtocz w mące z obu stron.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Na patelni rozgrzej olej roślinny i usmaż talerze cukinii z obu stron, aż pojawi się złoty kolor.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Przenieś gotową cukinię na ręcznik papierowy, aby usunąć nadmiar tłuszczu. Ostudzić.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Posmaruj każdy talerz cukinii sosem. Na wierzch ułóż plasterek pomidora. Zwiń cukinię w bułki.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Umieść gotową przekąskę pionowo na talerzu. Udekoruj natką pietruszki. Smacznego!

zamiast wieżyczek możesz zawinąć plasterki pomidorów w plastry cukinii-i, co dziwne, zmienia się nie tylko wygląd, ale także sam smak zwykłej przekąski.
majonez można częściowo lub całkowicie zastąpić kwaśną śmietaną. Smak takiej przekąski okaże się delikatniejszy.
możesz podawać taką cukinię na ciepło i na zimno.

zwykle, gdy słyszymy o przystawce z cukinii i pomidorów, od razu wyobrażamy sobie wieżyczki, w których krążki cukinii przeplatają się z krążkami pomidorów, a warstwy są pokryte majonezem. Ale tę samą przekąskę można przedstawić w innym projekcie.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Cukinia - 23   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g

Podobne przepisy