skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak usmażyć karpia na patelni? Przygotuj wszystko, czego potrzebujesz do przepisu. Użyłam świeżo złowionych ryb. Jeśli gotujesz zakupionego karpia, upewnij się, że jest świeży. Do przepisu możesz również użyć mrożonej tuszy. Aby to zrobić, wyjmij go wcześniej z zamrażarki i rozmroź. Więc wypatrosz rybę, obierz łuski i usuń skrzela.
Krok 2:
Głowę można usmażyć lub zamrozić wraz z ogonem i płetwami, a następnie przygotować aromatyczny bulion rybny lub ugotować ucho. Pokrój tuszę wzdłuż na dwie warstwy. Pokrój każdą połowę na kawałki o szerokości około 3-4 centymetrów.
Krok 3:
Każdy kawałek soli i pieprzu z obu stron mielonym czarnym lub ziele angielskie. W razie potrzeby użyj w tym momencie innych ulubionych przypraw lub suchej przyprawy do ryb.
Krok 4:
Obtocz karpia ze wszystkich stron w mące.
Krok 5:
Na patelni z grubym dnem rozgrzej rafinowany olej roślinny. Jak sprawdzić, czy olej jest wystarczająco gorący? Opuść do niego krawędź drewnianej łopatki lub końcówkę wykałaczki, jeśli wokół zaczną tworzyć się bąbelki, możesz zacząć gotować. Wyślij kawałki karpia do smażenia. Najpierw usmaż stronę skórką. Gotuj rybę przez 5 do 7 minut na silnym płomieniu.
Krok 6:
Następnie odwróć kawałki na drugą stronę, lekko zmniejsz płomień kuchenki i doprowadź karpia do miękkości, smażąc przez około 10-15 minut. Na tym etapie patelnię można przykryć pokrywką, Zwykle tego nie robię, a ryba jest doskonale smażona w ciągu 7-10 minut.
Krok 7:
Ułóż gotowe kawałki na serwetce lub ręcznikach papierowych, aby pozbyć się nadmiaru oleju. Podawaj pieczonego karpia ze świeżymi ziołami, warzywami i wszelkiego rodzaju sałatkami.
ryba gotowana w ten sposób jest niesamowicie smaczna zarówno na ciepło, jak i na zimno.
smacznego!
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sazan azowski - 121 kcal/100g
- Karp kaspijski - 97 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g