skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak smażyć ogórki? Przygotuj wszystkie produkty wskazane w przepisie. Polecam świeże ogórki, o cienkiej i nie gorzkiej skórce. Ogórki i zioła umyć i osuszyć ręcznikami papierowymi.
Krok 2:
Pokrój ogórki w niezbyt grube plasterki, jak na zdjęciu. Nie usuwam skórki z ogórków. Jeśli jest zbyt twardy lub gorzki, możesz go odciąć. Ale upewnij się, że plasterki nie rozpadają się później.
Krok 3:
Wyślij kliny do durszlaka i posyp solą. Nie bierz dużo soli, dosłownie kilka szczypt. Delikatnie wymieszaj wszystko i pozostaw w ten sposób na 20-30 minut. Sól wyciągnie nadmiar wilgoci z warzywa, co będzie przeszkadzać podczas smażenia.
Krok 4:
W tym czasie obierz kilka ząbków czosnku, spłucz i pokrój wzdłuż na 4-6 części.
Krok 5:
Ogórki ostrożnie (aby nie złamać plasterków) wyciśnij nadmiar wilgoci i dokładnie osusz papierowymi serwetkami.
Krok 6:
Rozwałkuj plasterki ogórka w skrobi kukurydzianej. W razie potrzeby możesz użyć skrobi ziemniaczanej lub całkowicie pominąć ten krok. Ale jak pokazała praktyka, danie okazuje się ciekawsze ze skrobią.
Krok 7:
Na patelni rozgrzej olej roślinny lub oliwę z oliwek (użyłem więcej niż wskazano w przepisie). Wyślij czosnek do smażenia. Gdy tylko czosnek nabierze lekko złotego odcienia, wyjmij go z patelni widelcem lub łyżeczką i włóż do osobnego małego pojemnika. Olej był nasycony czosnkowym aromatem, możesz przejść do następnego kroku.
Krok 8:
Wyślij ogórki na patelnię. Smaż je na silnym płomieniu na złoty kolor.
Krok 9:
Następnie odwróć każdy plasterek i pozostaw pieczeń do miękkości.
Krok 10:
Wlej sos sojowy na patelnię. Mam bardzo słony sos, więc dodałem niepełną łyżkę stołową. Posyp sezamem i wymieszaj.
Krok 11:
Następnie w razie potrzeby dodaj chili, dostosuj jego ilość do swoich upodobań w zależności od tego, ile pikantnego Dania chcesz skończyć. Pozostaw na kuchence, aż sos odparuje do pożądanego stopnia. Drobno posiekaj schłodzony czosnek i dodaj do ogórków.
Krok 12:
Posyp gotowe ogórki drobno posiekanymi świeżymi ziołami. Idealny jest koperek lub zielona młoda cebula.
Krok 13:
Gotowe, można podawać!
smażone ogórki są pyszne zarówno na ciepło, jak i na zimno.
uzupełnią wszelkie dania mięsne i ziemniaczane.
smacznego!
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
dodając sos sojowy do potrawy, warto wziąć pod uwagę, że ma dość słony smak. Zmniejsz całkowitą ilość soli, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie.
do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Suszone całe nasiona sezamu - 563 kcal/100g
- Łuskane nasiona sezamu - 582 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Chili - 40 kcal/100g
- Skrobia kukurydziana - 329 kcal/100g