smażone ogórki

niezrównane pyszne, szybkie, łatwe, proste, na każdy dzień! Smażone ogórki mają podobny smak do młodej smażonej cukinii. Takie danie doskonale urozmaica Twoje bezmięsne menu. I jest odpowiedni dla tych, którzy podążają za swoją figurą!
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 2 g
tłuszcze 40 % 8 g
węglowodany 50 % 10 g
108 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak smażyć ogórki? Przygotuj wszystkie produkty wskazane w przepisie. Polecam świeże ogórki, o cienkiej i nie gorzkiej skórce. Ogórki i zioła umyć i osuszyć ręcznikami papierowymi.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój ogórki w niezbyt grube plasterki, jak na zdjęciu. Nie usuwam skórki z ogórków. Jeśli jest zbyt twardy lub gorzki, możesz go odciąć. Ale upewnij się, że plasterki nie rozpadają się później.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wyślij kliny do durszlaka i posyp solą. Nie bierz dużo soli, dosłownie kilka szczypt. Delikatnie wymieszaj wszystko i pozostaw w ten sposób na 20-30 minut. Sól wyciągnie nadmiar wilgoci z warzywa, co będzie przeszkadzać podczas smażenia.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W tym czasie obierz kilka ząbków czosnku, spłucz i pokrój wzdłuż na 4-6 części.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ogórki ostrożnie (aby nie złamać plasterków) wyciśnij nadmiar wilgoci i dokładnie osusz papierowymi serwetkami.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Rozwałkuj plasterki ogórka w skrobi kukurydzianej. W razie potrzeby możesz użyć skrobi ziemniaczanej lub całkowicie pominąć ten krok. Ale jak pokazała praktyka, danie okazuje się ciekawsze ze skrobią.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Na patelni rozgrzej olej roślinny lub oliwę z oliwek (użyłem więcej niż wskazano w przepisie). Wyślij czosnek do smażenia. Gdy tylko czosnek nabierze lekko złotego odcienia, wyjmij go z patelni widelcem lub łyżeczką i włóż do osobnego małego pojemnika. Olej był nasycony czosnkowym aromatem, możesz przejść do następnego kroku.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wyślij ogórki na patelnię. Smaż je na silnym płomieniu na złoty kolor.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Następnie odwróć każdy plasterek i pozostaw pieczeń do miękkości.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wlej sos sojowy na patelnię. Mam bardzo słony sos, więc dodałem niepełną łyżkę stołową. Posyp sezamem i wymieszaj.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Następnie w razie potrzeby dodaj chili, dostosuj jego ilość do swoich upodobań w zależności od tego, ile pikantnego Dania chcesz skończyć. Pozostaw na kuchence, aż sos odparuje do pożądanego stopnia. Drobno posiekaj schłodzony czosnek i dodaj do ogórków.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Posyp gotowe ogórki drobno posiekanymi świeżymi ziołami. Idealny jest koperek lub zielona młoda cebula.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Gotowe, można podawać!

smażone ogórki są pyszne zarówno na ciepło, jak i na zimno. 
uzupełnią wszelkie dania mięsne i ziemniaczane. 

smacznego!

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

dodając sos sojowy do potrawy, warto wziąć pod uwagę, że ma dość słony smak. Zmniejsz całkowitą ilość soli, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie.

do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Suszone całe nasiona sezamu - 563   kcal/100g
  • Łuskane nasiona sezamu - 582   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Chili - 40   kcal/100g
  • Skrobia kukurydziana - 329   kcal/100g

Podobne przepisy