ser w cieście na patelni

w pośpiechu, bardzo proste i smaczne, na przekąskę! Ser w cieście na patelni ugotujesz w 15 minut. To świetna opcja na szybką przekąskę lub gorącą przekąskę do napojów alkoholowych. Nawiasem mówiąc, na zimno jest również pyszny i bardzo dobrze komponuje się z piwem!
LaliczAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 33 % 17 g
tłuszcze 31 % 16 g
węglowodany 37 % 19 g
283 kcal
IG: 5 / 0 / 95

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak usmażyć ser w cieście na patelni? Przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Idealny jest twardy ser, parmezan, a nawet gęsta mozzarella. Oznacza to, że możesz wziąć dowolny ser, który dobrze się topi.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój ser na kawałki o grubości jednego centymetra. I tutaj wszystko zależy od twojej wyobraźni. Mogą to być bloki, kwadraty, koła, plasterki lub Trójkąty. Najważniejsze nie jest cieńsze niż jeden centymetr.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Umyj jajko w ciepłej wodzie i rozbij do głębokiej miski, wlej zimne mleko, sól i pieprz. Ale dodając sól, pamiętaj, że różne rodzaje sera mają różne stopnie zasolenia. Dlatego przed soleniem spróbuj sera. Wymieszaj wszystko widelcem lub trzepaczką, aż będzie gładkie.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej mąkę na talerz i włóż do niego posiekany ser, wszystko dobrze wymieszaj. Mąka powinna całkowicie pokryć plasterki sera, w przeciwnym razie skórka, która powinna chronić ser, po prostu odpadnie.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zanurz kliny sera pojedynczo w mieszance jajecznej, aby były całkowicie pokryte.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Natychmiast mocno zwiń je w bułkę tartą. Krakersy muszą być białe i najlepiej drobno zmielone, wtedy skorupa okaże się równa, gęsta i chrupiąca. Bułkę tartą można kupić w sklepie lub zrobić w domu z suszonych krakersów białego chleba lub bułki.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ułóż panierowane plastry sera na stole i odstaw na 5 minut. Panierka wyschnie i będzie lepiej trzymać.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wlej olej roślinny na małą patelnię z wysokimi bokami i dobrze podgrzej na średnim ogniu. Olej najlepiej wziąć rafinowany, pali się mniej po podgrzaniu. Zanurz tam ser i smaż z obu stron przez 1-2 minuty na złoty kolor. Nie kładź mocno sera, trudno będzie go odwrócić. Lepiej zrobić to w kilku przejściach. Przykryj talerz ręcznikiem papierowym i rozłóż na nim gotowy ser, aby wchłonął nadmiar tłuszczu.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Podawaj, gdy są gorące.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Smacznego.

do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser "Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser "stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Bułka tarta - 347   kcal/100g

Podobne przepisy