skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak usmażyć ser w cieście na patelni? Przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Idealny jest twardy ser, parmezan, a nawet gęsta mozzarella. Oznacza to, że możesz wziąć dowolny ser, który dobrze się topi.
Krok 2:
Pokrój ser na kawałki o grubości jednego centymetra. I tutaj wszystko zależy od twojej wyobraźni. Mogą to być bloki, kwadraty, koła, plasterki lub Trójkąty. Najważniejsze nie jest cieńsze niż jeden centymetr.
Krok 3:
Umyj jajko w ciepłej wodzie i rozbij do głębokiej miski, wlej zimne mleko, sól i pieprz. Ale dodając sól, pamiętaj, że różne rodzaje sera mają różne stopnie zasolenia. Dlatego przed soleniem spróbuj sera. Wymieszaj wszystko widelcem lub trzepaczką, aż będzie gładkie.
Krok 4:
Wlej mąkę na talerz i włóż do niego posiekany ser, wszystko dobrze wymieszaj. Mąka powinna całkowicie pokryć plasterki sera, w przeciwnym razie skórka, która powinna chronić ser, po prostu odpadnie.
Krok 5:
Zanurz kliny sera pojedynczo w mieszance jajecznej, aby były całkowicie pokryte.
Krok 6:
Natychmiast mocno zwiń je w bułkę tartą. Krakersy muszą być białe i najlepiej drobno zmielone, wtedy skorupa okaże się równa, gęsta i chrupiąca. Bułkę tartą można kupić w sklepie lub zrobić w domu z suszonych krakersów białego chleba lub bułki.
Krok 7:
Ułóż panierowane plastry sera na stole i odstaw na 5 minut. Panierka wyschnie i będzie lepiej trzymać.
Krok 8:
Wlej olej roślinny na małą patelnię z wysokimi bokami i dobrze podgrzej na średnim ogniu. Olej najlepiej wziąć rafinowany, pali się mniej po podgrzaniu. Zanurz tam ser i smaż z obu stron przez 1-2 minuty na złoty kolor. Nie kładź mocno sera, trudno będzie go odwrócić. Lepiej zrobić to w kilku przejściach. Przykryj talerz ręcznikiem papierowym i rozłóż na nim gotowy ser, aby wchłonął nadmiar tłuszczu.
Krok 9:
Podawaj, gdy są gorące.
Krok 10:
Smacznego.
do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser "Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser "stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Bułka tarta - 347 kcal/100g