skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki. Aby ugotować okonia morskiego smażonego na patelni, potrzebujemy: 2-3 tuszy okonia morskiego; mąka, przyprawy do ryb, mielony czarny pieprz i sól do panierowania ryb; olej roślinny do smażenia.
Krok 2:
Umyj rybę, wypatrosz. Oczyść łuski. Odetnij płetwy i ogon.
Krok 3:
Pokrój rybę na porcje. Z każdej ryby uzyskuje się 3 średnie kawałki.
Krok 4:
Wlej mąkę do miski, dodaj przyprawy do ryb, sól i pieprz.
Krok 5:
Wymieszaj wszystko.
Krok 6:
Zwiń każdy kawałek Lucjana w przyprawionej mące. Możesz to zrobić łatwiej: wlej mieszankę mąki do gęstej celofanowej torby, umieść tam kawałki okonia morskiego. Pakiet do zawiązania. I dobrze wstrząsnąć. Następnie ryba będzie równomiernie pokryta mąką i przyprawami zarówno wewnątrz, jak i na zewnątrz. I jednocześnie nie obudzi się ani gram mąki.
Krok 7:
Na patelni rozgrzej olej roślinny i ułóż rybę.
Krok 8:
Smaż rybę na średnim ogniu z każdej strony, aż uzyskasz złoty kolor.
Krok 9:
Podawaj grillowanego okonia morskiego z dowolnym dodatkiem. Odpowiednie są gotowane ziemniaki w kawałkach lub puree, ryż, kasza gryczana. Smacznego!
ważną zaletą tej ryby jest stosunek jakości do ceny. Jest to niedroga, delikatna i pozbawiona specyficznych zapachów ryba, której można używać dużo. niewielka waga i rozmiar tuszy pozwalają na pieczenie lub pieczenie całego okonia, wykonując nacięcia w kształcie krzyża z każdej strony.
świeże i rozmrożone ryby szybko się psują. Im wyższa temperatura powietrza, tym szybciej bakterie się w nim rozmnażają. W filecie rybnym białko bardzo szybko się rozpada, produkt staje się bezużyteczny.
świeże i rozmrożone produkty powinny być używane do gotowania przez kilka godzin w dniu zakupu, chyba że są przechowywane w lodówce. Wielokrotne zamrażanie znacznie zmniejsza smak.
skrzela powinny być czerwone lub różowe. Ciemniejsze świadczą o procesach rozkładu. Jeśli tusza została kilkakrotnie zamrożona, skrzela stają się szare. W czerstwej tuszy są pokryte śluzem, sklejają się ze sobą. Jeśli kawałek miazgi dosłownie czołga się między palcami, filety najprawdopodobniej pompowano wodą z polifosforanami, aby zachować wilgotność.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Okoń morski - 79 kcal/100g