okoń morski smażony na patelni

pieczony okoń morski to uniwersalne drugie danie. Okoń morski to niedroga i niedroga ryba o neutralnym smaku, który lekko przypomina dorsza. Ten smak sprawia, że okoń jest wszechstronnym produktem i dlatego można z niego zrobić wszystko.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 33 % 14 g
tłuszcze 42 % 18 g
węglowodany 26 % 11 g
173 kcal
IG: 9 / 0 / 91

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 25 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki. Aby ugotować okonia morskiego smażonego na patelni, potrzebujemy: 2-3 tuszy okonia morskiego; mąka, przyprawy do ryb, mielony czarny pieprz i sól do panierowania ryb; olej roślinny do smażenia.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj rybę, wypatrosz. Oczyść łuski. Odetnij płetwy i ogon.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój rybę na porcje. Z każdej ryby uzyskuje się 3 średnie kawałki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej mąkę do miski, dodaj przyprawy do ryb, sól i pieprz.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wymieszaj wszystko.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Zwiń każdy kawałek Lucjana w przyprawionej mące. Możesz to zrobić łatwiej: wlej mieszankę mąki do gęstej celofanowej torby, umieść tam kawałki okonia morskiego. Pakiet do zawiązania. I dobrze wstrząsnąć. Następnie ryba będzie równomiernie pokryta mąką i przyprawami zarówno wewnątrz, jak i na zewnątrz. I jednocześnie nie obudzi się ani gram mąki.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Na patelni rozgrzej olej roślinny i ułóż rybę.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Smaż rybę na średnim ogniu z każdej strony, aż uzyskasz złoty kolor.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Podawaj grillowanego okonia morskiego z dowolnym dodatkiem. Odpowiednie są gotowane ziemniaki w kawałkach lub puree, ryż, kasza gryczana. Smacznego!

ważną zaletą tej ryby jest stosunek jakości do ceny. Jest to niedroga, delikatna i pozbawiona specyficznych zapachów ryba, której można używać dużo. niewielka waga i rozmiar tuszy pozwalają na pieczenie lub pieczenie całego okonia, wykonując nacięcia w kształcie krzyża z każdej strony.

świeże i rozmrożone ryby szybko się psują. Im wyższa temperatura powietrza, tym szybciej bakterie się w nim rozmnażają. W filecie rybnym białko bardzo szybko się rozpada, produkt staje się bezużyteczny.
świeże i rozmrożone produkty powinny być używane do gotowania przez kilka godzin w dniu zakupu, chyba że są przechowywane w lodówce. Wielokrotne zamrażanie znacznie zmniejsza smak.
skrzela powinny być czerwone lub różowe. Ciemniejsze świadczą o procesach rozkładu. Jeśli tusza została kilkakrotnie zamrożona, skrzela stają się szare. W czerstwej tuszy są pokryte śluzem, sklejają się ze sobą. Jeśli kawałek miazgi dosłownie czołga się między palcami, filety najprawdopodobniej pompowano wodą z polifosforanami, aby zachować wilgotność.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Okoń morski - 79   kcal/100g

Podobne przepisy