smażone placki z kapustą na patelni

bujne, pyszne, apetyczne, dla całej rodziny! Smażone na patelni placki z kapustą dodadzą ciepła i przytulności Twojemu domowi. Dobrze jest je przekąsić, zabrać ze sobą w drogę, traktować gości i domowników. Do nadzienia trafia duszona kapusta, ale można ją zastąpić czymkolwiek, słodkim i nie.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 5 g
tłuszcze 12 % 4 g
węglowodany 74 % 25 g
151 kcal
IG: 20 / 0 / 80

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak smażyć placki z kapustą? Przygotuj składniki zgodnie z listą. Proces przygotowania ciasta drożdżowego jest długi, ale warto. Do miski wlej szklankę ciepłego mleka, rozpuść w niej pół łyżeczki cukru i łyżeczkę suchych drożdży. Pozostaw w spokoju dosłownie na 5 minut. Wlej olej roślinny do miski z mieszanką drożdży i dodaj sól, ponownie wymieszaj.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przesiej mąkę pszenną przez sito. Zrób to lepiej dwa razy, aby nasycić go tlenem - produkty z takiego ciasta są bardziej miękkie i przewiewne. Wlej przesianą mąkę pszenną do miski z płynem. Najpierw ugniataj masę łyżką, a następnie stopniowo wlewając mąkę, Kontynuuj ugniatanie rękami. Ciasto drożdżowe należy ugniatać rękami tak długo, jak to możliwe, aby gluten wyszedł z mąki. Nie skupiaj się na objętości mąki, ale na konsystencji ciasta.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ciasto powinno być gładkie i elastyczne, zwiń je w kulkę. Włóż z powrotem do miski, przykryj miskę bawełnianym ręcznikiem i pozostaw w ciepłym miejscu na półtorej godziny do wyrośnięcia. Ciasto powinno wzrosnąć półtora do dwóch razy.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W międzyczasie zrób nadzienie do pasztecików. Obierz cebulę i drobno posiekaj nożem. Marchewki umyć, obrać i zetrzeć na średniej tarce. Drobno posiekaj białą kapustę. Wlej olej roślinny na patelnię, smaż na nim cebulę i marchewkę przez 5 minut. Do warzyw wyślij kapustę, dodaj sól, czarny pieprz do smaku, koncentrat pomidorowy, wymieszaj i gotuj na średnim ogniu przez około 15 minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zmiażdż gotowe ciasto i przejdź do formowania ciast. Podziel ciasto na kilka kawałków, w zależności od pożądanej wielkości pasztecików. Zwiń każdy w kulki. Każdą kulkę rozwałkować na tortillę, na środek tortilli ułożyć łyżkę nadzienia.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ostrożnie przymocuj krawędzie pasztecików, połóż je na desce natłuszczonej olejem roślinnym szwem w dół i pozostaw na kilka minut do podniesienia. W tym czasie rozgrzej patelnię.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wlej olej roślinny na patelnię. Rozgrzej go. Na oleju smaż paszteciki z obu stron na złoty kolor, około 2-3 minuty na stronę, w zależności od rozgrzania patelni. Smacznego!

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

płyn, w którym drożdże są hodowane, powinien być przyjemny w dotyku, nie wyższy niż 40 stopni. Dlaczego to ma znaczenie? W ciepłym środowisku drożdże są dobrze aktywowane, umierają w gorącym środowisku, aw zimnym po prostu nie działają. Aby uniknąć nieprzyjemnych niespodzianek, przetestuj drożdże przed zmieszaniem z resztą składników. Wlej trochę ciepłego mleka do miski, wymieszaj w niej drożdże. Przykryj miskę ręcznikiem kuchennym i umieść w ciepłym miejscu bez przeciągów na 10-15 minut. W tym czasie na powierzchni ciasta powinna pojawić się Piankowa Czapka drożdżowa. Jeśli tak się nie stanie, proces fermentacji się nie rozpoczął (drożdże są przeterminowane lub zepsute). W takim przypadku warto wziąć inne drożdże, w przeciwnym razie pieczenie nie zadziała.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Kapusta biała - 28   kcal/100g
  • Kapusta biała gotowana - 21   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy