skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wszystkie potrzebne produkty. Morszczuk-ryba nie jest bardzo koścista, więc do przygotowania tego dania można użyć zarówno filetów z morszczuka, jak i steków z morszczuka. Oczywiście ryba schłodzona jest lepsza - zawiera znacznie więcej składników odżywczych niż ryba mrożona. Jeśli nagle masz tylko zamrożonego morszczuka, musisz go poprawnie rozmrozić: włóż go z zamrażarki do lodówki w temperaturze + 5, a następnie do temperatury pokojowej
Krok 2:
Więc dobrze opłucz rybę, osusz. W razie potrzeby oddziel folie i nadmiar kości. Jeśli masz duże kawałki, takie jak mój wystarczająco długi filet z morszczuka, pokrój na kawałki średniej wielkości.
Krok 3:
Kilka słów o mące. Użyłem zwykłej mąki pszennej. Ale możesz wziąć ryż, grykę i kukurydzę - za każdym razem twoja ryba będzie miała nowy smak dzięki panierce z innego rodzaju mąki. Wymieszaj mąkę z solą. Na tym samym etapie możesz dodać do mąki inne zioła i przyprawy, tylko suszone. Doskonale komponują się z rybami: pieprz i czosnek w proszku dla miłośników pikantnych, tymianek i rozmaryn - dla miłośników wyśmienitej kuchni.
Krok 4:
Każdy kawałek ryby dobrze zwiń w mieszankę mąki ze wszystkich stron.
Krok 5:
Na patelni dobrze rozgrzej olej roślinny. Może to być wszystko: Najtańszy słonecznik i kukurydza oraz najdroższa oliwka. Ale olej musi być rafinowany, aby nie palił się podczas smażenia. Lepiej jest używać patelni nieprzywierającej lub żeliwnej, takiej jak moja. W przeciwnym razie chrupiąca panierka przyklei się do patelni.
Krok 6:
Upewnij się również, że wilgoć nie dostanie się do rozgrzanego oleju, w przeciwnym razie będzie dużo rozprysków. Smaż rybę na średnim ogniu przez 5-7 minut z każdej strony. Ryba jest smażona szybko i zwykle ten czas wystarcza na jej usmażenie. Smacznego!
w ten sposób możesz gotować niekoniecznie morszczuka. Wystarczy każda ryba bez kości lub filet z dowolnej ryby.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Morszczuk pieczony - 105 kcal/100g
- Morszczuk gotowany - 95 kcal/100g
- Morszczuk świeży - 86 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g