morszczuk smażony na patelni

soczysty, delikatny morszczuk z chrupiącą, aromatyczną skórką! Delikatny, soczysty morszczuk z chrupiącą skórką smażony na oleju na patelni to danie dla całej rodziny od małej do dużej. Taka ryba jest przygotowywana bardzo prosto i szybko i podoba się wszystkim bez wyjątku! Weź przepis na broń!
Natalia CybulskaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 39 % 14 g
tłuszcze 47 % 17 g
węglowodany 14 % 5 g
223 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 35 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie potrzebne produkty. Morszczuk-ryba nie jest bardzo koścista, więc do przygotowania tego dania można użyć zarówno filetów z morszczuka, jak i steków z morszczuka. Oczywiście ryba schłodzona jest lepsza - zawiera znacznie więcej składników odżywczych niż ryba mrożona. Jeśli nagle masz tylko zamrożonego morszczuka, musisz go poprawnie rozmrozić: włóż go z zamrażarki do lodówki w temperaturze + 5, a następnie do temperatury pokojowej

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Więc dobrze opłucz rybę, osusz. W razie potrzeby oddziel folie i nadmiar kości. Jeśli masz duże kawałki, takie jak mój wystarczająco długi filet z morszczuka, pokrój na kawałki średniej wielkości.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Kilka słów o mące. Użyłem zwykłej mąki pszennej. Ale możesz wziąć ryż, grykę i kukurydzę - za każdym razem twoja ryba będzie miała nowy smak dzięki panierce z innego rodzaju mąki. Wymieszaj mąkę z solą. Na tym samym etapie możesz dodać do mąki inne zioła i przyprawy, tylko suszone. Doskonale komponują się z rybami: pieprz i czosnek w proszku dla miłośników pikantnych, tymianek i rozmaryn - dla miłośników wyśmienitej kuchni.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Każdy kawałek ryby dobrze zwiń w mieszankę mąki ze wszystkich stron.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Na patelni dobrze rozgrzej olej roślinny. Może to być wszystko: Najtańszy słonecznik i kukurydza oraz najdroższa oliwka. Ale olej musi być rafinowany, aby nie palił się podczas smażenia. Lepiej jest używać patelni nieprzywierającej lub żeliwnej, takiej jak moja. W przeciwnym razie chrupiąca panierka przyklei się do patelni.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Upewnij się również, że wilgoć nie dostanie się do rozgrzanego oleju, w przeciwnym razie będzie dużo rozprysków. Smaż rybę na średnim ogniu przez 5-7 minut z każdej strony. Ryba jest smażona szybko i zwykle ten czas wystarcza na jej usmażenie. Smacznego!

w ten sposób możesz gotować niekoniecznie morszczuka. Wystarczy każda ryba bez kości lub filet z dowolnej ryby.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Morszczuk pieczony - 105   kcal/100g
  • Morszczuk gotowany - 95   kcal/100g
  • Morszczuk świeży - 86   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g

Podobne przepisy