filet z kurczaka z cukinią na patelni

w pośpiechu, niezwykle smaczne, jasne, proste, łatwe! Filet z kurczaka z cukinią na patelni ugotujesz w 20 minut. To wspaniała opcja na lekką kolację z niedrogich produktów, z którą poradzi sobie każdy początkujący! A zestaw Twoich ulubionych przypraw doda mu smaku i niepowtarzalnego smaku.
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 44 % 8 g
tłuszcze 39 % 7 g
węglowodany 17 % 3 g
104 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić filet z kurczaka z cukinią na patelni? Przede wszystkim przygotuj wszystkie niezbędne produkty wymienione na liście. W razie potrzeby rozmrozić filet z wyprzedzeniem.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dobrze umyj cukinię i usuń kucyki z obu stron. Jeśli masz dojrzałą cukinię, odetnij z niej skórę i usuń nasiona. Młody owoc można pozostawić tak, jak jest. Więc pokrój warzywo arbitralnie niezbyt duże.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Opłucz i osusz paprykę i chili. Która papryka jest lepsza? Owoce czerwonej papryki są idealne, są zwykle bardziej mięsiste, w przeciwieństwie do żółtych i zielonych. Zwiększ lub zmniejsz ilość papryki chili według własnych upodobań lub całkowicie wyklucz ją z przepisu, jeśli nie lubisz pikantnych potraw. W papryce odetnij punkty mocowania łodyg, rdzeni i usuń nasiona. Pokrój niezbyt grubo.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Obierz czosnek, umyj pomidory koktajlowe. Zmiel szczypiorek tak bardzo, jak to możliwe lub przepuść przez prasę. Pokrój każdego pomidora na ćwiartki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Opłucz filet z kurczaka i osusz, aby pozbyć się nadmiaru wilgoci. Pokrój kurczaka w drobną kostkę, posyp ulubionymi przyprawami. W przepisie wykorzystano mieloną paprykę, suchy tymianek, bazylię, rozmaryn i oregano.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Na patelni z grubym dnem rozgrzej olej roślinny. Wyślij kurczaka i posiekane warzywa na patelnię.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wszystko wymieszaj, Posol do smaku i smaż na średnim ogniu przez około 20-25 minut (nie musisz zamykać pokrywki). Nie zapomnij okresowo mieszać zawartości patelni, postępuj ostrożnie, aby zachować integralność warzyw.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Posyp gotowe danie mielonym ziele angielskie lub czarnym pieprzem i udekoruj świeżymi ziołami. Gotowe!

podawaj filet z kurczaka z cukinią jako samodzielne danie lub podawaj oprócz niego ziemniaki, makaron i wszelkiego rodzaju gotowane płatki zbożowe. 

smacznego!

kurczaka można zastąpić indykiem lub dowolnym innym rodzajem mięsa. Pamiętaj jednak, że w tym przypadku czas gotowania i zawartość kalorii w naczyniu ulegną zmianie.

jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.

do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukinia - 23   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Chili - 40   kcal/100g
  • Pomidory koktajlowe - 15   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g
  • Mieszanka mielonej papryki - 255   kcal/100g

Podobne przepisy