skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić filet z kurczaka z cukinią na patelni? Przede wszystkim przygotuj wszystkie niezbędne produkty wymienione na liście. W razie potrzeby rozmrozić filet z wyprzedzeniem.
Krok 2:
Dobrze umyj cukinię i usuń kucyki z obu stron. Jeśli masz dojrzałą cukinię, odetnij z niej skórę i usuń nasiona. Młody owoc można pozostawić tak, jak jest. Więc pokrój warzywo arbitralnie niezbyt duże.
Krok 3:
Opłucz i osusz paprykę i chili. Która papryka jest lepsza? Owoce czerwonej papryki są idealne, są zwykle bardziej mięsiste, w przeciwieństwie do żółtych i zielonych. Zwiększ lub zmniejsz ilość papryki chili według własnych upodobań lub całkowicie wyklucz ją z przepisu, jeśli nie lubisz pikantnych potraw. W papryce odetnij punkty mocowania łodyg, rdzeni i usuń nasiona. Pokrój niezbyt grubo.
Krok 4:
Obierz czosnek, umyj pomidory koktajlowe. Zmiel szczypiorek tak bardzo, jak to możliwe lub przepuść przez prasę. Pokrój każdego pomidora na ćwiartki.
Krok 5:
Opłucz filet z kurczaka i osusz, aby pozbyć się nadmiaru wilgoci. Pokrój kurczaka w drobną kostkę, posyp ulubionymi przyprawami. W przepisie wykorzystano mieloną paprykę, suchy tymianek, bazylię, rozmaryn i oregano.
Krok 6:
Na patelni z grubym dnem rozgrzej olej roślinny. Wyślij kurczaka i posiekane warzywa na patelnię.
Krok 7:
Wszystko wymieszaj, Posol do smaku i smaż na średnim ogniu przez około 20-25 minut (nie musisz zamykać pokrywki). Nie zapomnij okresowo mieszać zawartości patelni, postępuj ostrożnie, aby zachować integralność warzyw.
Krok 8:
Posyp gotowe danie mielonym ziele angielskie lub czarnym pieprzem i udekoruj świeżymi ziołami. Gotowe!
podawaj filet z kurczaka z cukinią jako samodzielne danie lub podawaj oprócz niego ziemniaki, makaron i wszelkiego rodzaju gotowane płatki zbożowe.
smacznego!
kurczaka można zastąpić indykiem lub dowolnym innym rodzajem mięsa. Pamiętaj jednak, że w tym przypadku czas gotowania i zawartość kalorii w naczyniu ulegną zmianie.
jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.
do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukinia - 23 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Chili - 40 kcal/100g
- Pomidory koktajlowe - 15 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g
- Mieszanka mielonej papryki - 255 kcal/100g