skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak dusić klasyczną kapustę na patelni? Przygotuj jedzenie. Wybierając kapustę, pamiętaj, że podczas duszenia znacznie traci objętość. Wziąłem małą, gęstą główkę kapusty. Umyj i osusz warzywa. Oderwij górne liście z głowy i spłucz wodą. Jeszcze raz wysusz.
Krok 2:
Posiekaj kapustę tak cienko, jak to możliwe. W tej formie kapusta wygląda lepiej i będzie gotować znacznie szybciej. Polecam rozdrabnianie cienkimi długimi słomkami.
Krok 3:
Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Możesz jednak pokroić w cienkie półpierścienie - do wyboru. Umyj marchewki i zetrzyj na grubej tarce.
Krok 4:
Na głębokiej i szerokiej patelni rozgrzej połowę porcji oleju roślinnego. Przenieś marchewki z cebulą na patelnię. Smaż warzywa na małym ogniu przez 7-10 minut, mieszając je. Cebula powinna stać się przezroczysta, a marchewki powinny być złote. Gdy to się stanie, przenieś cebulę i marchewkę z patelni do osobnego naczynia. Umyj patelnię lub wytrzyj ręcznikiem papierowym. Lub możesz wziąć inną patelnię.
Krok 5:
Włóż oczyszczoną patelnię do ognia, wlej do niej pozostały olej i podgrzej. Umieść kapustę na patelni. Jeśli nie pasuje do ciebie, poczekaj chwilę: kapusta opadnie, a następnie możesz dodać więcej. Piecz kapustę na małym lub średnim ogniu przez około 10-15 minut. Skoncentruj się na swoim piecu.
Krok 6:
Tak zmniejszyła się moja objętość kapusty podczas smażenia. Minęło około 15 minut, zaczęła się rumienić od dołu. Możesz to wymieszać.
Krok 7:
Dodaj na patelnię odłożone wcześniej pieczone warzywa, sól i pieprz. Dobrze wymieszaj.
Krok 8:
Zrób mały ogień, przykryj patelnię pokrywką i gotuj kapustę do miękkości. Zajęło mi to 15-20 minut. Kapusta powinna stać się miękka. Jeśli kapusta jest stara i twarda, możesz dodać trochę wody podczas duszenia i wydłużyć czas gotowania. Smacznego!
kapusta okazała się miękka, soczysta, ale nie gotowała się w owsiance. Bardzo podobała mi się opcja wstępnego smażenia na oleju, wcześniej natychmiast dusiłem ją w wodzie. Tym razem dodałem trochę wody, nie można było jej dodać, po dodaniu soli z kapusty wydzielało się dużo soku.
teraz o różnych opcjach gotowania.
wcześniej, zgodnie z GOST, do takiej kapusty koniecznie dodawano koncentrat pomidorowy, nadaje potrawie przyjemny kolor i aromat. Na samym końcu możesz umieścić liść laurowy. Wybierz przyprawy według własnych upodobań.
kapusta jest często duszona z mięsem, kurczakiem, bardzo dobrze komponuje się z wędlinami i wędlinami. Z mięsem będzie jak bardzo leniwe gołąbki.
możesz go dusić z innymi warzywami, będzie to już gulasz warzywny.
aby zapobiec podrażnieniu błony śluzowej oka podczas krojenia cebuli, opłucz cebulę i nóż zimną wodą. Deska do krojenia nie wchłonie nieprzyjemnego zapachu cebuli, jeśli zetrzesz ją kawałkiem cytryny przed cięciem.
do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Zielona kapusta - 46 kcal/100g
- Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g