skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić chaczapuri z twarogiem i serem? Przygotuj niezbędne produkty z wyprzedzeniem. W tradycyjnych gruzińskich przepisach na chaczapuri występują pewne rodzaje sera (takie jak Adyghe). Ale wziąłem zwykły, gotowany. Możesz go zastąpić imeretyńskim lub wymieszać kilka odmian: ser i suluguni. Najważniejsze jest to, że ser nie jest twardy, w przeciwnym razie po schłodzeniu chaczapuri również stanie się twardy.
Krok 2:
Połącz kefir, jajko, sól i olej roślinny w misce i mieszaj, aż się połączą. Będzie lepiej, jeśli wszystkie składniki przyjmą tę samą temperaturę, na przykład temperaturę pokojową.
Krok 3:
Przesiej całą mąkę sodą i dodaj ją w częściach do masy kefirowej.
Krok 4:
Zagnieść miękkie, elastyczne ciasto, stopniowo dodając mąkę. Powinien dobrze zachować swój kształt i nadal lekko przylegać. Skoncentruj się na konsystencji ciasta, a nie na objętości mąki. Przykryj ciasto ręcznikiem i odstaw na 10 minut.
Krok 5:
Do nadzienia zetrzyj ser na grubej tarce.
Krok 6:
Połącz starty ser z twarogiem i jajkiem i mieszaj, aż będzie gładki.
Krok 7:
Wypoczęte ciasto podziel na 5-6 identycznych kawałków.
Krok 8:
Rozwałkuj każdą część na okrągłą tortillę o średnicy nie większej niż dno patelni, gdzie będą smażone. Umieść nadzienie na środku każdej tortilli.
Krok 9:
Pociągnij krawędzie tortilli do środka, połącz i ściśnij. Odwróć powstałą torebkę ściśniętą stroną do dołu i lekko ją rozwałkuj. Następnie ponownie Odwróć ciasto i ponownie rozwałkuj. Musisz go ostrożnie rozwałkować, ponieważ nadzienie po silnym naciśnięciu może rozerwać ciasto i wydostać się.
Krok 10:
Umieść tortillę na rozgrzanej patelni i piecz pod przykryciem na złoty kolor. Lepiej jest wziąć patelnię z nieprzywierającą powłoką, wtedy nie będzie trzeba jej smarować. Posmaruj gotowe chaczapuri masłem.
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Ser "Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g