chaczapuri z twarogiem i serem na patelni

gruziński, szybki, na kefirze, bardzo smaczny! Chaczapuri z twarogiem i serem jest zaskakująco proste w przygotowaniu. A zaletą tego przepisu jest również to, że nie wymaga piekarnika - wszystko jest smażone na patelni. Okazuje się apetycznym dodatkiem do obiadu lub herbaty.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 29 % 13 g
tłuszcze 29 % 13 g
węglowodany 42 % 19 g
243 kcal
IG: 5 / 0 / 95

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić chaczapuri z twarogiem i serem? Przygotuj niezbędne produkty z wyprzedzeniem. W tradycyjnych gruzińskich przepisach na chaczapuri występują pewne rodzaje sera (takie jak Adyghe). Ale wziąłem zwykły, gotowany. Możesz go zastąpić imeretyńskim lub wymieszać kilka odmian: ser i suluguni. Najważniejsze jest to, że ser nie jest twardy, w przeciwnym razie po schłodzeniu chaczapuri również stanie się twardy.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Połącz kefir, jajko, sól i olej roślinny w misce i mieszaj, aż się połączą. Będzie lepiej, jeśli wszystkie składniki przyjmą tę samą temperaturę, na przykład temperaturę pokojową.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przesiej całą mąkę sodą i dodaj ją w częściach do masy kefirowej.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zagnieść miękkie, elastyczne ciasto, stopniowo dodając mąkę. Powinien dobrze zachować swój kształt i nadal lekko przylegać. Skoncentruj się na konsystencji ciasta, a nie na objętości mąki. Przykryj ciasto ręcznikiem i odstaw na 10 minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Do nadzienia zetrzyj ser na grubej tarce.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Połącz starty ser z twarogiem i jajkiem i mieszaj, aż będzie gładki.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wypoczęte ciasto podziel na 5-6 identycznych kawałków.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Rozwałkuj każdą część na okrągłą tortillę o średnicy nie większej niż dno patelni, gdzie będą smażone. Umieść nadzienie na środku każdej tortilli.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Pociągnij krawędzie tortilli do środka, połącz i ściśnij. Odwróć powstałą torebkę ściśniętą stroną do dołu i lekko ją rozwałkuj. Następnie ponownie Odwróć ciasto i ponownie rozwałkuj. Musisz go ostrożnie rozwałkować, ponieważ nadzienie po silnym naciśnięciu może rozerwać ciasto i wydostać się.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Umieść tortillę na rozgrzanej patelni i piecz pod przykryciem na złoty kolor. Lepiej jest wziąć patelnię z nieprzywierającą powłoką, wtedy nie będzie trzeba jej smarować. Posmaruj gotowe chaczapuri masłem.

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Ser "Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy