skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak smażyć kalmary z cebulą? Przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Dzisiaj proponuję upiec je na patelni grillowej. W nim uzyskują piękny wzór, nie wchłaniają dużo oleju i są znacznie wygodniejsze w gotowaniu. Ale jeśli nie ma takiej patelni, możesz to wszystko zrobić idealnie na zwykłej nieprzywierającej powłoce.
Krok 2:
Obierz cebulę i pokrój na cztery części. Złóż wszystko do miski, sól i dodaj trochę oleju roślinnego. Delikatnie wymieszaj, aby nie złamać struktury ćwiartek. Cebula może być używana absolutnie dowolna, a im więcej odmian weźmiesz, tym ciekawiej będzie wyglądać danie i uzyskać smak.
Krok 3:
Wolę kupować przygotowane tusze kalmarów, ale nawet te muszą być odpowiednio przygotowane przed smażeniem. Myślę, że wielu napotkało fakt, że podczas obróbki cieplnej tusza kurczy się i staje się znacznie mniejsza. Aby to zrobić, musisz usunąć cienki film z tuszy kałamarnicy, to ona kuli się i wypacza kałamarnicę. Jest swobodnie chwytany paznokciami i usuwany bez uszkodzenia tuszy. Zrób to samo od wewnątrz, wykręcając kałamarnicę.
Krok 4:
Sól i pieprz tusze, skrop je sokiem z limonki. Następnie odwróć je z powrotem na prawą stronę. Nie radzę solić i pieprzyć ich z twarzy, po ugotowaniu będą wyglądać jak brudne lub z przypalonym przypaleniem na całej powierzchni.
Krok 5:
Wlej olej roślinny na patelnię grillową i włóż gałązkę lub dwie tymianku. Można go zastąpić suchymi gałązkami rozmarynu. Obierz czosnek, pokrój i umieść między rowkami.
Krok 6:
Umieść patelnię na średnim ogniu i rozgrzej olej przez 1-2 minuty. W tym czasie olej nagrzeje się i zacznie nabierać smaku. Wsuń tymianek i czosnek na dwie krawędzie patelni i włóż kalmary. Dociśnij do góry specjalną pokrywką do grilla. Jeśli nie, użyj innej czystej, ciężkiej patelni. Ściska tusze, a następnie nabiorą pasków charakterystycznych dla grilla.
Krok 7:
Usuń gałązki tymianku i smaż z każdej strony przez 3-4 minuty. Nie trzymaj kałamarnicy bardzo długo na patelni, z tego staną się "gumowe" i nie da się tego naprawić.
Krok 8:
Po wyjęciu gotowej kalmary z patelni grillowej rozłóż przygotowaną cebulę. Smaż na mniejszym ogniu przez 5 do 7 minut, obracając raz. Jeśli chcesz, możesz dodać inne warzywa, włożyłem młode marchewki i rzodkiewki. Dodaj smażone warzywa do kalmarów i podawaj.
Krok 9:
Smacznego.
do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Tymianek - 101 kcal/100g
- Tymianek suszony - 276 kcal/100g
- Tymianek - 276 kcal/100g
- Limonka - 16 kcal/100g
- Szalotka - 72 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Kałamarnica tusza - 96 kcal/100g