Smażone kalmary na patelni z cebulą

bardzo smaczne i proste, w kilka minut! Smażone kalmary na patelni z cebulą są bardzo szybkie. Danie pomoże Ci, gdy niespodziewanie przyjdą goście. Owoce morza są delikatne i miękkie, a cebula ma przyjemny aromat i przyjemny wygląd.
LaliczAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 58 % 11 g
tłuszcze 21 % 4 g
węglowodany 21 % 4 g
98 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 25 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak smażyć kalmary z cebulą? Przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Dzisiaj proponuję upiec je na patelni grillowej. W nim uzyskują piękny wzór, nie wchłaniają dużo oleju i są znacznie wygodniejsze w gotowaniu. Ale jeśli nie ma takiej patelni, możesz to wszystko zrobić idealnie na zwykłej nieprzywierającej powłoce.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz cebulę i pokrój na cztery części. Złóż wszystko do miski, sól i dodaj trochę oleju roślinnego. Delikatnie wymieszaj, aby nie złamać struktury ćwiartek. Cebula może być używana absolutnie dowolna, a im więcej odmian weźmiesz, tym ciekawiej będzie wyglądać danie i uzyskać smak.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wolę kupować przygotowane tusze kalmarów, ale nawet te muszą być odpowiednio przygotowane przed smażeniem. Myślę, że wielu napotkało fakt, że podczas obróbki cieplnej tusza kurczy się i staje się znacznie mniejsza. Aby to zrobić, musisz usunąć cienki film z tuszy kałamarnicy, to ona kuli się i wypacza kałamarnicę. Jest swobodnie chwytany paznokciami i usuwany bez uszkodzenia tuszy. Zrób to samo od wewnątrz, wykręcając kałamarnicę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Sól i pieprz tusze, skrop je sokiem z limonki. Następnie odwróć je z powrotem na prawą stronę. Nie radzę solić i pieprzyć ich z twarzy, po ugotowaniu będą wyglądać jak brudne lub z przypalonym przypaleniem na całej powierzchni.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej olej roślinny na patelnię grillową i włóż gałązkę lub dwie tymianku. Można go zastąpić suchymi gałązkami rozmarynu. Obierz czosnek, pokrój i umieść między rowkami.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Umieść patelnię na średnim ogniu i rozgrzej olej przez 1-2 minuty. W tym czasie olej nagrzeje się i zacznie nabierać smaku. Wsuń tymianek i czosnek na dwie krawędzie patelni i włóż kalmary. Dociśnij do góry specjalną pokrywką do grilla. Jeśli nie, użyj innej czystej, ciężkiej patelni. Ściska tusze, a następnie nabiorą pasków charakterystycznych dla grilla.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Usuń gałązki tymianku i smaż z każdej strony przez 3-4 minuty. Nie trzymaj kałamarnicy bardzo długo na patelni, z tego staną się "gumowe" i nie da się tego naprawić.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Po wyjęciu gotowej kalmary z patelni grillowej rozłóż przygotowaną cebulę. Smaż na mniejszym ogniu przez 5 do 7 minut, obracając raz. Jeśli chcesz, możesz dodać inne warzywa, włożyłem młode marchewki i rzodkiewki. Dodaj smażone warzywa do kalmarów i podawaj.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Smacznego.

do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Tymianek - 101   kcal/100g
  • Tymianek suszony - 276   kcal/100g
  • Tymianek - 276   kcal/100g
  • Limonka - 16   kcal/100g
  • Szalotka - 72   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Kałamarnica tusza - 96   kcal/100g

Podobne przepisy