skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sznycel na patelni? Przygotuj odpowiednie składniki. Jeśli to konieczne, wcześniej rozmrozić sznycle. Mięso oczyścić, opłukać i osuszyć ręcznikami papierowymi. Umyj i wytrzyj jajko.
Krok 2:
Jeśli masz cały kawałek wieprzowiny, pokrój go w plastry o grubości około 1 cm mięso należy pokroić w poprzek włókien, a następnie podczas smażenia zachowa swój kształt i nie będzie się nudzić.
Krok 3:
Ubij pokrojone mięso młotkiem z obu stron.
Krok 4:
Sól wieprzowa, pieprz z obu stron.
Krok 5:
Panikuj ubite mięso w mące.
Krok 6:
Ubij jajka kurze trzepaczką, aż będą gładkie. Następnie zanurz mięso w ubitych jajach.
Krok 7:
I zwiń sznycle mięsne z obu stron w bułce tartej.
Krok 8:
Na patelni rozgrzej olej roślinny i smaż na nim sznycle na złoty kolor przez około 4-6 minut z każdej strony. Skoncentruj się na cechach swojego pieca.
Krok 9:
Podawaj sznycle z dowolnym dodatkiem, sałatką ze świeżych warzyw lub po prostu. Smacznego!
sznycel pod wieloma względami przypomina kotlet lub eskalopę, ale to nie to samo. Jeśli Do kotleta, jak sama nazwa wskazuje, mięso musi być poddane znanej obróbce mechanicznej, to sznycla nie można pokonać. A eskalop, w przeciwieństwie do niego, nie wymaga panierowania. Sznycel przygotowany zgodnie ze wszystkimi zasadami z pewnością cieszy oko przyjemnym złotopomarańczowym kolorem, a smak jest chrupiący.
szefowie kuchni austriackich restauracji są przekonani, że dla prawdziwego sznycla ważne jest, aby mądrze wybrać kawałek mięsa i zalecają użycie górnej części tylnej nogi. Została nawet ochrzczona na cześć Ferdynanda i jako część cesarza. Klasyczny sznycel wiedeński ma być przygotowywany wyłącznie z cielęciny, a niemiecki z wieprzowiny.
w Rosji gospodynie domowe są przyzwyczajone do panierowania sznycli w bułce tartej. Nauczyli się nawet małej sztuczki, która polega na tym, że najlepiej zrobić to tuż przed smażeniem. Jeśli zrobisz to z wyprzedzeniem, krakersy są nasączone sokiem mięsnym, a następnie pożądana chrupiąca skórka może nie działać.
w języku niemieckim słowo "sznycel" oznacza po prostu "kawałek mięsa". Jest to cienka warstwa cielęciny, wieprzowiny, jagnięciny, a także mostek drobiu – kurczaka lub indyka, panierowany i smażony w gorącym tłuszczu - głębokim tłuszczu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Bułka tarta - 347 kcal/100g