sznycel wieprzowy na patelni

najsmaczniejsze, w pośpiechu, wakacje każdego dnia! Sznycel wieprzowy na patelni ugotujesz w maksymalnie 40 minut. Soczyste, delikatne mięso nadaje się na świąteczny stół, romantyczny lub rodzinny obiad. Podawaj ze świeżymi warzywami, to idealna harmonia smaku!
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 29 % 14 g
tłuszcze 43 % 21 g
węglowodany 29 % 14 g
301 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sznycel na patelni? Przygotuj odpowiednie składniki. Jeśli to konieczne, wcześniej rozmrozić sznycle. Mięso oczyścić, opłukać i osuszyć ręcznikami papierowymi. Umyj i wytrzyj jajko.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Jeśli masz cały kawałek wieprzowiny, pokrój go w plastry o grubości około 1 cm mięso należy pokroić w poprzek włókien, a następnie podczas smażenia zachowa swój kształt i nie będzie się nudzić.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ubij pokrojone mięso młotkiem z obu stron.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Sól wieprzowa, pieprz z obu stron.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Panikuj ubite mięso w mące.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ubij jajka kurze trzepaczką, aż będą gładkie. Następnie zanurz mięso w ubitych jajach.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    I zwiń sznycle mięsne z obu stron w bułce tartej.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Na patelni rozgrzej olej roślinny i smaż na nim sznycle na złoty kolor przez około 4-6 minut z każdej strony. Skoncentruj się na cechach swojego pieca.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Podawaj sznycle z dowolnym dodatkiem, sałatką ze świeżych warzyw lub po prostu. Smacznego!

sznycel pod wieloma względami przypomina kotlet lub eskalopę, ale to nie to samo. Jeśli Do kotleta, jak sama nazwa wskazuje, mięso musi być poddane znanej obróbce mechanicznej, to sznycla nie można pokonać. A eskalop, w przeciwieństwie do niego, nie wymaga panierowania. Sznycel przygotowany zgodnie ze wszystkimi zasadami z pewnością cieszy oko przyjemnym złotopomarańczowym kolorem, a smak jest chrupiący.

szefowie kuchni austriackich restauracji są przekonani, że dla prawdziwego sznycla ważne jest, aby mądrze wybrać kawałek mięsa i zalecają użycie górnej części tylnej nogi. Została nawet ochrzczona na cześć Ferdynanda i jako część cesarza. Klasyczny sznycel wiedeński ma być przygotowywany wyłącznie z cielęciny, a niemiecki z wieprzowiny.

w Rosji gospodynie domowe są przyzwyczajone do panierowania sznycli w bułce tartej. Nauczyli się nawet małej sztuczki, która polega na tym, że najlepiej zrobić to tuż przed smażeniem. Jeśli zrobisz to z wyprzedzeniem, krakersy są nasączone sokiem mięsnym, a następnie pożądana chrupiąca skórka może nie działać.

w języku niemieckim słowo "sznycel" oznacza po prostu "kawałek mięsa". Jest to cienka warstwa cielęciny, wieprzowiny, jagnięciny, a także mostek drobiu – kurczaka lub indyka, panierowany i smażony w gorącym tłuszczu - głębokim tłuszczu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Bułka tarta - 347   kcal/100g

Podobne przepisy