placki z francuskiego ciasta drożdżowego na patelni

w pośpiechu, łatwe i proste, ze zwykłych produktów! Placki z francuskiego ciasta drożdżowego na patelni można przygotować z dowolnym odpowiednim nadzieniem, którego używasz do zwykłych smażonych placków. Są przewiewne, miękkie i bardzo smaczne!
sharlisAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 4 g
tłuszcze 47 % 21 g
węglowodany 44 % 20 g
269 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić placki z francuskiego ciasta drożdżowego na patelni? Podczas rozmrażania ciasta zajmij się nadzieniem. Mam go z duszonej kapusty, ale można je gotować z innym nadzieniem: jabłkami, ryżem z jajkami,twarogiem itp. Na koniec dodaj koncentrat pomidorowy i sól, wymieszaj. Dusić do miękkości, Zajęło mi to 5 minut.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ile rozmrażać ciasto? Ciasto rozmrażałem w temperaturze pokojowej przez około 40-50 minut. Nie wymaga silnego rozmrażania - gdy tylko ciasto stanie się giętkie, możesz zacząć z niego gotować. Mam ciasto w jednej warstwie. Pokrój ciasto w poprzek na paski. Mam 4 paski o wymiarach 10 na 21 centymetrów.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Podziel każdy pasek na równe prostokąty, których rozmiar będzie zależeć od wielkości placków. Pociąłem każdy pasek na 3 części.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Następnie rozwałkuj każdy prostokąt wałkiem do ciasta, aby utworzyć kwadrat. Mam kwadraty o wymiarach 10 na 10 centymetrów.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Połóż łyżkę stołową ze zjeżdżalnią nadzienia na środku każdego kwadratu.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ściśnij mocno krawędzie pasztecików, nadając im trójkątny kształt. Możesz szczypać w zwykły lub kręcony sposób.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Podgrzej patelnię olejem roślinnym, podgrzej nieco poniżej średniej. Rozłóż półfabrykaty ciasta na patelni i usmaż je z jednej strony na złoty kolor. Zajęło mi to 3-4 minuty. Skupiasz się na swoim piecu.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Odwróć paszteciki na drugą stronę i smaż je do miękkości. Smażyłam przez 2-3 minuty. Średnio Zajęło mi to 5-7 minut na jedną porcję pasztecików. W sumie z tej ilości ciasta dostałem 12 placków, które smażyłem w trzech krokach, ponieważ na patelni zmieściłem 4 placki na raz. Gotowe ciasta natychmiast położyłem na naczyniu, ponieważ nie okazały się tłuste i nie był potrzebny ręcznik papierowy.

takie ciasta są pyszne zarówno na ciepło, jak i na zimno. Podobały mi się ze słodką zieloną herbatą. Lepiej jest użyć dla nich gotowego nadzienia, jeśli na przykład masz surowe mięso mielone, a następnie usmaż placki dłużej, aby miał czas na prawidłowe upieczenie lub usmaż je wcześniej. Smacznego!

do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Kapusta biała - 28   kcal/100g
  • Kapusta biała gotowana - 21   kcal/100g
  • Ciasto francuskie drożdżowe - 362   kcal/100g

Podobne przepisy