skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić placki z francuskiego ciasta drożdżowego na patelni? Podczas rozmrażania ciasta zajmij się nadzieniem. Mam go z duszonej kapusty, ale można je gotować z innym nadzieniem: jabłkami, ryżem z jajkami,twarogiem itp. Na koniec dodaj koncentrat pomidorowy i sól, wymieszaj. Dusić do miękkości, Zajęło mi to 5 minut.
Krok 2:
Ile rozmrażać ciasto? Ciasto rozmrażałem w temperaturze pokojowej przez około 40-50 minut. Nie wymaga silnego rozmrażania - gdy tylko ciasto stanie się giętkie, możesz zacząć z niego gotować. Mam ciasto w jednej warstwie. Pokrój ciasto w poprzek na paski. Mam 4 paski o wymiarach 10 na 21 centymetrów.
Krok 3:
Podziel każdy pasek na równe prostokąty, których rozmiar będzie zależeć od wielkości placków. Pociąłem każdy pasek na 3 części.
Krok 4:
Następnie rozwałkuj każdy prostokąt wałkiem do ciasta, aby utworzyć kwadrat. Mam kwadraty o wymiarach 10 na 10 centymetrów.
Krok 5:
Połóż łyżkę stołową ze zjeżdżalnią nadzienia na środku każdego kwadratu.
Krok 6:
Ściśnij mocno krawędzie pasztecików, nadając im trójkątny kształt. Możesz szczypać w zwykły lub kręcony sposób.
Krok 7:
Podgrzej patelnię olejem roślinnym, podgrzej nieco poniżej średniej. Rozłóż półfabrykaty ciasta na patelni i usmaż je z jednej strony na złoty kolor. Zajęło mi to 3-4 minuty. Skupiasz się na swoim piecu.
Krok 8:
Odwróć paszteciki na drugą stronę i smaż je do miękkości. Smażyłam przez 2-3 minuty. Średnio Zajęło mi to 5-7 minut na jedną porcję pasztecików. W sumie z tej ilości ciasta dostałem 12 placków, które smażyłem w trzech krokach, ponieważ na patelni zmieściłem 4 placki na raz. Gotowe ciasta natychmiast położyłem na naczyniu, ponieważ nie okazały się tłuste i nie był potrzebny ręcznik papierowy.
takie ciasta są pyszne zarówno na ciepło, jak i na zimno. Podobały mi się ze słodką zieloną herbatą. Lepiej jest użyć dla nich gotowego nadzienia, jeśli na przykład masz surowe mięso mielone, a następnie usmaż placki dłużej, aby miał czas na prawidłowe upieczenie lub usmaż je wcześniej. Smacznego!
do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Kapusta biała - 28 kcal/100g
- Kapusta biała gotowana - 21 kcal/100g
- Ciasto francuskie drożdżowe - 362 kcal/100g