skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak usmażyć piersi z kurczaka z majonezem na patelni? Przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Dzięki temu przepisowi możesz gotować nie tylko piersi z kurczaka, ale także uda. Możesz użyć dowolnych przypraw, które są dostępne lub które w połączeniu z kurczakiem lubisz najbardziej. Wziąłem tylko czarny pieprz.
Krok 2:
Opłucz kurczaka pod bieżącą wodą. Jeśli piersi nie są przycięte, zdejmij skórę i usuń kości. Można je zastosować w innym naczyniu, takim jak gotowanie bulionu. Pokrój filety na porcje, wielkości połowy dłoni i grubości 1-1, 5 cm, wytrzyj powstałe kawałki ręcznikiem papierowym, aby nie było wilgoci, a podczas smażenia było mniej rozprysków.
Krok 3:
Zrób marynatę. Aby to zrobić, w głębokiej misce wymieszaj majonez, sos sojowy i keczup. Obierz, opłucz i posiekaj czosnek, przepuszczając go przez prasę czosnkową lub zetrzyj na drobnej tarce. Dodaj do marynaty i wymieszaj wszystko, aż będzie gładkie. W razie potrzeby posmakuj i dosol.
Krok 4:
Polej filety z kurczaka marynatą i wymieszaj, aby każdy kawałek był dobrze namoczony. Pozostaw do marynowania w temperaturze pokojowej na co najmniej 20 minut. Im dłużej filet będzie marynowany, tym smaczniejszy będzie.
Krok 5:
Weź patelnię z grubym dnem o średnicy około 22 cm. Zwiększ ogień i smaż na złoty kolor z jednej strony.
Krok 6:
Następnie odwróć filety na drugą stronę i smaż przez 2 minuty, a następnie zrób ciszej ogień smaż przez kolejne 3 minuty. Smażyć, aż lekko się rumieni. Jeśli prześwietlisz piersi na patelni, wyschną, a naczynie zostanie zepsute.
Krok 7:
Jeśli wszystkie piersi nie pasują, powtórz kroki 5 i 6 Ponownie z pozostałymi kawałkami. Jeśli na patelni jest dużo smażonych resztek marynaty, należy ją usunąć. W przeciwnym razie spalą się i nadadzą mięsu gorzki smak. Możesz usunąć kilka warstw ręczników papierowych lub po prostu umyć patelnię i wytrzeć do sucha.
piersi z kurczaka podawaj na lunch lub kolację z dowolnym dodatkiem. Ponadto można z nich zrobić pyszne kanapki na śniadanie i przekąskę.
zarówno sos sojowy, majonez, jak i keczup mają dość słony smak. Dlatego w ogóle nie dodaję soli do marynaty, spójrz na swój gust.
jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.
lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe
przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.
do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Pierś z kurczaka - 113 kcal/100g
- Ketchup - 93 kcal / 100g