piersi z kurczaka z majonezem na patelni

proste i smaczne, niedrogie produkty. Zrobi to nawet dziecko! Piersi z kurczaka z majonezem na patelni można przygotować na lunch lub kolację. Podczas marynowania możesz zrobić przystawkę i podgrzać patelnię. Kawałki fileta z kurczaka są soczyste i delikatne. Niedrogie danie na każdy dzień!
RopotushkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 54 % 19 g
tłuszcze 31 % 11 g
węglowodany 14 % 5 g
181 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak usmażyć piersi z kurczaka z majonezem na patelni? Przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Dzięki temu przepisowi możesz gotować nie tylko piersi z kurczaka, ale także uda. Możesz użyć dowolnych przypraw, które są dostępne lub które w połączeniu z kurczakiem lubisz najbardziej. Wziąłem tylko czarny pieprz.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Opłucz kurczaka pod bieżącą wodą. Jeśli piersi nie są przycięte, zdejmij skórę i usuń kości. Można je zastosować w innym naczyniu, takim jak gotowanie bulionu. Pokrój filety na porcje, wielkości połowy dłoni i grubości 1-1, 5 cm, wytrzyj powstałe kawałki ręcznikiem papierowym, aby nie było wilgoci, a podczas smażenia było mniej rozprysków.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zrób marynatę. Aby to zrobić, w głębokiej misce wymieszaj majonez, sos sojowy i keczup. Obierz, opłucz i posiekaj czosnek, przepuszczając go przez prasę czosnkową lub zetrzyj na drobnej tarce. Dodaj do marynaty i wymieszaj wszystko, aż będzie gładkie. W razie potrzeby posmakuj i dosol.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Polej filety z kurczaka marynatą i wymieszaj, aby każdy kawałek był dobrze namoczony. Pozostaw do marynowania w temperaturze pokojowej na co najmniej 20 minut. Im dłużej filet będzie marynowany, tym smaczniejszy będzie.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Weź patelnię z grubym dnem o średnicy około 22 cm. Zwiększ ogień i smaż na złoty kolor z jednej strony.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Następnie odwróć filety na drugą stronę i smaż przez 2 minuty, a następnie zrób ciszej ogień smaż przez kolejne 3 minuty. Smażyć, aż lekko się rumieni. Jeśli prześwietlisz piersi na patelni, wyschną, a naczynie zostanie zepsute.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Jeśli wszystkie piersi nie pasują, powtórz kroki 5 i 6 Ponownie z pozostałymi kawałkami. Jeśli na patelni jest dużo smażonych resztek marynaty, należy ją usunąć. W przeciwnym razie spalą się i nadadzą mięsu gorzki smak. Możesz usunąć kilka warstw ręczników papierowych lub po prostu umyć patelnię i wytrzeć do sucha.

piersi z kurczaka podawaj na lunch lub kolację z dowolnym dodatkiem. Ponadto można z nich zrobić pyszne kanapki na śniadanie i przekąskę.

zarówno sos sojowy, majonez, jak i keczup mają dość słony smak. Dlatego w ogóle nie dodaję soli do marynaty, spójrz na swój gust.

jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.

lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.

do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka - 113   kcal/100g
  • Ketchup - 93   kcal / 100g

Podobne przepisy