skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:

Jak usmażyć pieczarki na patelni z cebulą? Przygotuj niezbędne produkty do gotowania smażonych pieczarek z cebulą na patelni. Wymagany będzie minimalny zestaw produktów: są to same pieczarki, cebula, olej roślinny (używam kukurydzy nie rafinowanej), trochę soli.
Krok 2:

Pieczarki dokładnie opłucz, odetnij ciemne miejsca ostrym nożem i odśwież plasterek każdego grzyba. Grzyby osuszyć ręcznikiem, pokroić w plastry o dowolnym kształcie i rozmiarze. Najważniejsze, aby nie być zbyt małym. Lubię kroić grzyby w plasterki, w całości, na całej powierzchni grzyby lub połówki, jeśli grzyb jest duży.
Krok 3:

Na patelni rozgrzać olej roślinny, ułożyć obraną i pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Od czasu do czasu mieszając smaż, aż będzie miękki i półprzezroczysty.
Krok 4:

Połóż posiekane pieczarki na cebuli na patelni, wymieszaj. Mieszając smażyć również grzyby z cebulą na średnim ogniu, aż cały sok wyparuje, a grzyby zaczną się rumienić. Nie trzeba mocno smażyć pieczarek, aby nie były bardzo suche.
Krok 5:

Smażone pieczarki z cebulą na patelni są gotowe! Możesz podawać je do stołu zarówno świeżo przygotowane, jak i schłodzone.
zamiast cebuli możesz wziąć pory. Nada subtelniejszy i bardziej wyrafinowany smak.
do smaku możesz dodać przyprawy lub przyprawy do takich grzybów: czarny mielony pieprz, oregano, mieszankę ziół włoskich lub prowansalskich. Również ciekawy smak da chmiel-suneli lub sól Svan.
możesz dodać trochę kremowej nuty do takiego dania, jeśli wraz z olejem roślinnym dodasz trochę dobrej jakości masła. Nie powinieneś gotować na jednym maśle, ponieważ olej zacznie się szybko palić, lepiej wziąć mieszankę olejów.
zamiast świeżych możesz wziąć mrożone lub suszone grzyby (suszone będą potrzebne 5-6 razy mniej niż świeże). Mrożone grzyby można rozmrozić w dowolny dogodny sposób (na przykład w kuchence mikrofalowej w odpowiednim trybie - patrz instrukcje dotyczące techniki) i spuścić płyn. Lub, jeśli ilość płynu w przepisie nie jest krytyczna, użyj bez rozmrażania. Suszone grzyby należy dobrze umyć, ponieważ nie są myte przed suszeniem, a następnie moczyć w zimnej wodzie przez co najmniej 2-3 godziny.
aby zapobiec podrażnieniu błony śluzowej oka podczas krojenia cebuli, opłucz cebulę i nóż zimną wodą. Deska do krojenia nie wchłonie nieprzyjemnego zapachu cebuli, jeśli zetrzesz ją kawałkiem cytryny przed cięciem.
do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g


