pieczone panierowane piersi wołowe

przygotuj danie delikatesowe i budżetowe w tym samym czasie! Bardzo smaczne! Z pewnością nie wszyscy wiedzą, że wymiona wołowe mogą być nie tylko spożywane, ale są również bardzo pożywne i smaczne. Kiedyś próbowaliśmy, a teraz gotujemy go od czasu do czasu. Dzielę się z Wami moim ulubionym przepisem na przygotowanie tego niezwykłego produktu.
AishaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 21 % 12 g
tłuszcze 30 % 17 g
węglowodany 48 % 27 g
305 kcal
IG: 0 / 0 / 100

metoda gotowania

czas gotowania: 25 min

wstępnie ugotowane w osolonej wodzie i schłodzone wymiona pokroić w plastry o średniej grubości(około 1 cm).

kawałki wymion posyp solą i pieprzem.

posyp mąkę na talerz.

ułóż bułkę tartą na osobnym talerzu.

w misce rozbij jajko i ubij je z odrobiną soli widelcem.

rozgrzej patelnię olejem roślinnym.

Zwiń kawałki wymion w mące, a następnie zanurz w ubitym jajku, a następnie zwiń w bułce tartej.

podsmaż wymiona z obu stron, aż będą apetyczne, chrupiące.

rozpuść masło.

podawaj na gorąco z ulubionym dodatkiem i warzywami. Posyp smażone wymiona roztopionym masłem.

miłej kolacji!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Bułka tarta - 347   kcal/100g
  • Wymiona krowy - 173   kcal/100g

Podobne przepisy