smażone jajka byka

jeden ze sposobów przygotowania najdelikatniejszego przysmaku. Spróbuj! Jaja byka są niedrogim przysmakiem, ponieważ są stosunkowo niedrogie. Mogą być świetną przekąską lub kompletnym daniem obiadowym, zwłaszcza w połączeniu z pieczonymi lub pieczonymi ziemniakami i warzywami - zarówno świeżymi, jak i gotowanymi. Jajka wołowe należy podawać na gorąco. Ogólnie polecam!
ReveRitaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 22 % 8 g
tłuszcze 70 % 26 g
węglowodany 8 % 3 g
273 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 45 min

1. Umyj jaja byka, zdejmij skorupkę i pokrój je w plastry o grubości około 1 cm, a następnie pokrój każde kółko na połówki.
2. Obierz i pokrój cebulę w półpierścienie.
3. Na patelni rozgrzej olej roślinny, włóż cebulę i smaż na lekko złoty kolor.
4. Dodaj jaja byka do cebuli, sól, pieprz, wlej trochę Tabasco. Wszystko dobrze wymieszaj.
5. Smaż jaja byka przez 10-15 minut(aż płyn wyparuje).

jaja byka są gotowe do podania. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Sos Tabasco - 12   kcal/100g
  • Jaja byka - 230   kcal/100g

Podobne przepisy