kruszona żurawina słodka

ten przepis pozwala zachować wszystkie witaminy jagód! Puree żurawinowe z cukrem to świetny środek witaminowy! Zasadniczo możesz wziąć dowolne jagody: jagody, borówki brusznicy, rokitnik zwyczajny. Przydatność tej wspaniałej jagody prawdopodobnie nie powinna być omawiana w dziale przepisów kulinarnych. Chociaż żurawina zasługuje na najwyższe pochwały i nagrody w nominacji "Vitaminchik". Podnosi również odporność, pomoże poprawić zdrowie, a nastrój doda jej jasności. Chcę tylko podzielić się z Wami moim sposobem przetwarzania żurawiny. Tak więc sama w sobie nie zjesz dużo, ale żurawina z cukrem jest po prostu świetna do herbaty, napojów owocowych i innych napojów.
EudokiaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
Tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 63 g
249 kcal
IG: 5 / 0 / 95

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.

wcześniej po prostu sortowałem jagodę, wyłamałem ją i stopniowo zasypiałem cukrem, pchałem drewnianym tłuczkiem. Jest to drewno, ponieważ przy użyciu metalowego popychacza ogromna ilość kwasów zawartych w żurawinie reaguje z metalem i powstają nowe, całkowicie nieodpowiednie dla ludzkiego ciała kwasy. Och, cóż, dostałem lekcję chemii! Po przetarciu żurawiny z cukrem położyłem ją w słoikach i w lodówce. Teraz trochę udoskonaliłem tę metodę. Używam mrożonej żurawiny. Naukowcy twierdzą, że tajga jest sterylna, a żurawina zawiera naturalny środek konserwujący – kwas benzoesowy. Naturalny środek konserwujący zapobiega rozwojowi wszelkiego rodzaju bakterii i występowaniu procesu fermentacji. Dlatego mycie żurawiny nie ma sensu. Więc nie myję go, ale natychmiast przekręcam go przez maszynę do mięsa. Po zamrożeniu kwasy nie reagują z metalem. A potem zasypiam cukrem, wkładam do słoików i lodówki. Proporcje cukru i żurawiny: na 1 kilogram żurawiny zasypiam 1,5 kilograma cukru. Ta mieszanka witamin stanowi doskonałą bazę do herbaty.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Żurawina - 26   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g

Podobne przepisy