skład / składniki
metoda gotowania
chcę podzielić się z wami przepisem na sos kwaśny, który idealnie nadaje się do dań rybnych. Jedzenie w tym sosie jest obdarzone wyjątkowo niepowtarzalnym smakiem i subtelnym aromatem. Przygotowanie sosu jest szybkie i łatwe. Dobrze nadaje się również do smażenia mięsa.
na początek pokrój ogórek w małe kostki. Drobno posiekaj pieczarki nożem.
z jajek potrzebujemy tylko żółtek, siekamy je widelcem lub możesz je zetrzeć. Do posiekanych żółtek dodajemy drobno posiekaną cebulę i natkę pietruszki, wszystko posypujemy sokiem z cytryny, olejem roślinnym, octem. Wszystko to mieszamy. Następnie dodaj cukier, sól, mieszankę papryki i możesz dodać różne przyprawy – to zależy od Ciebie. Ubij wszystkie powyższe, aby uzyskać jednorodną masę. Dodaj ogórki i grzyby i ponownie wszystko wymieszaj.
możesz również użyć śmietany zamiast oleju roślinnego, okazuje się również bardzo smaczny.
wlej gotowy sos do sosjerki i udekoruj gałązką pietruszki lub liśćmi bazylii.
kwaśny sos jest gotowy!
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Pikle - 11 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g