kwaśny sos rybny

Nadaj swoim potrawom nowy, wyrafinowany smak!
DariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 4 g
tłuszcze 81 % 22 g
węglowodany 4 % 1 g
199 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 30 min

chcę podzielić się z wami przepisem na sos kwaśny, który idealnie nadaje się do dań rybnych. Jedzenie w tym sosie jest obdarzone wyjątkowo niepowtarzalnym smakiem i subtelnym aromatem. Przygotowanie sosu jest szybkie i łatwe. Dobrze nadaje się również do smażenia mięsa.
na początek pokrój ogórek w małe kostki. Drobno posiekaj pieczarki nożem.
z jajek potrzebujemy tylko żółtek, siekamy je widelcem lub możesz je zetrzeć. Do posiekanych żółtek dodajemy drobno posiekaną cebulę i natkę pietruszki, wszystko posypujemy sokiem z cytryny, olejem roślinnym, octem. Wszystko to mieszamy. Następnie dodaj cukier, sól, mieszankę papryki i możesz dodać różne przyprawy – to zależy od Ciebie. Ubij wszystkie powyższe, aby uzyskać jednorodną masę. Dodaj ogórki i grzyby i ponownie wszystko wymieszaj.
możesz również użyć śmietany zamiast oleju roślinnego, okazuje się również bardzo smaczny.
wlej gotowy sos do sosjerki i udekoruj gałązką pietruszki lub liśćmi bazylii.
kwaśny sos jest gotowy!
smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Pikle - 11   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy