sos wasabi w domu
skład / składniki
8
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Aby przygotować sos wasabi, potrzebujemy proszku wasabi i wody. Przybliżone proporcje proszku i wody: na 10 g proszku 35 ml wody(prawie dwie i pół łyżki).
Krok 2:
Dodaj wodę do proszku wasabi. Po zamoczeniu proszek nabiera znanego nam zielonego koloru. Dokładnie wymieszaj. Wodę należy dodawać w małych porcjach, aby uzyskać konsystencję, której potrzebujesz(im więcej wody, tym bardziej płynna konsystencja).
Krok 3:
Sos wasabi jest gotowy. Aby ten sos był dłużej przechowywany i nie wysychał, możesz dodać trochę oliwy z oliwek.
uważa się, że postrzępiony korzeń rośliny wasabi jest w stanie zabić zarazki w surowej rybie. Nawiasem mówiąc, najczęściej w Japonii i poza nią, pod postacią samego wasabi, stosuje się imitację wasabi na bazie chrzanu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Wasabi - 143 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g