sos wasabi w domu

strasznie ostry! Dla tych, którzy dużo wiedzą o przyprawach. Wasabi? Nie, Nie, Nie chodzi o film, w którym zagrał ukochany aktor! To jedzenie jest tak smaczne i zdrowe, że stało się bardzo popularne nawet w Europie. Tak, właściwie każdy, kto kiedykolwiek jadł sushi, bułki, koniecznie używał z nimi wasabi. Minutę, więc co to jest-wasabi? W klasycznym sensie jest to japoński tarty chrzan, a raczej japońska odmiana chrzanu, który należy wysuszyć, zmielić i zmielić na pastę. Jest to super pikantna przyprawa, tradycyjnie stosowana jako przyprawa nie tylko do sushi, ale także do wielu innych japońskich potraw. Oczywiście, jeśli postawisz sobie za cel znalezienie go w supermarkecie, będziesz musiał udać się do stolicy. Trudno go znaleźć, ponieważ wszystko w torebkach w supermarketach jest żałosnym pozorem tej eleganckiej przyprawy. Widziałam wasabi na targu w tubie. Ale mimo to, według ekspertów od jedzenia, wskazane jest kupowanie wasabi w postaci proszku. Wiedz, że wasabi wygląda jak bladozielony proszek. A cena za 100 g to - ani dużo, ani mało - 1 cu. Nawiasem mówiąc, kulinarny przepis na jego przygotowanie nie jest skomplikowany.
BarbaraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
Tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 1 g
tłuszcze 33 % 2 g
węglowodany 50 % 3 g
32 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 5 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby przygotować sos wasabi, potrzebujemy proszku wasabi i wody. Przybliżone proporcje proszku i wody: na 10 g proszku 35 ml wody(prawie dwie i pół łyżki).

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dodaj wodę do proszku wasabi. Po zamoczeniu proszek nabiera znanego nam zielonego koloru. Dokładnie wymieszaj. Wodę należy dodawać w małych porcjach, aby uzyskać konsystencję, której potrzebujesz(im więcej wody, tym bardziej płynna konsystencja).

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Sos wasabi jest gotowy. Aby ten sos był dłużej przechowywany i nie wysychał, możesz dodać trochę oliwy z oliwek.

uważa się, że postrzępiony korzeń rośliny wasabi jest w stanie zabić zarazki w surowej rybie. Nawiasem mówiąc, najczęściej w Japonii i poza nią, pod postacią samego wasabi, stosuje się imitację wasabi na bazie chrzanu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Wasabi - 143   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy