Piekąca adjika Chrzanowo-pomidorowa z czosnkiem na zimę

aromatyczna i umiarkowanie pikantna adjika do wszelkich dodatków lub kanapek! Bardzo smaczna adżika z chrzanem. To jedzenie najlepiej nadaje się do różnych przystawek, a także można je spożywać po prostu rozprowadzając na chlebie. Wspaniała adżika z chrzanem, umiarkowanie ostra, pachnąca o niesamowitym smaku!
EllisaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 20 % 2 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 80 % 8 g
39 kcal
IG: 86 / 0 / 14

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.
  11. Krok 11:

    Krok 11.
  12. Krok 12:

    Krok 12.
  13. Krok 13:

    Krok 13.
  14. Krok 14:

    Krok 14.
  15. Krok 15:

    Krok 15.

zaczynamy od mycia pomidorów i papryki. Pomidory parzymy wrzącą wodą i uwalniamy ze skórki, z papryki odcinamy łodygi i oczyszczamy z nich nasiona. Następnie wszystkie te warzywa przechodzą przez maszynę do mięsa. 

następnie dodaj do masy sól do smaku, cukier i ocet 9%, wszystko dokładnie wymieszaj. Po przygotowaniu naszej Adjiki układamy ją w wstępnie wysterylizowanych słoikach i szczelnie zamykamy pokrywkami.

lepiej przechowywać adjika z chrzanem w chłodzie (w piwnicy lub lodówce). Możesz jeść adżikę w ciągu kilku dni po jej ugotowaniu. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Chrzanów - 49   kcal/100g
  • Chrzan tarty z cytryną - 117   kcal/100g
  • Chrzan tarty z czosnkiem - 72   kcal/100g
  • Chrzan tarty stołowy - 117   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Papryka ostra - 40   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy