Piekąca adjika Chrzanowo-pomidorowa z czosnkiem na zimę
skład / składniki
48
porcje:
gotowanie krok po kroku
zaczynamy od mycia pomidorów i papryki. Pomidory parzymy wrzącą wodą i uwalniamy ze skórki, z papryki odcinamy łodygi i oczyszczamy z nich nasiona. Następnie wszystkie te warzywa przechodzą przez maszynę do mięsa.
następnie dodaj do masy sól do smaku, cukier i ocet 9%, wszystko dokładnie wymieszaj. Po przygotowaniu naszej Adjiki układamy ją w wstępnie wysterylizowanych słoikach i szczelnie zamykamy pokrywkami.
lepiej przechowywać adjika z chrzanem w chłodzie (w piwnicy lub lodówce). Możesz jeść adżikę w ciągu kilku dni po jej ugotowaniu. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Chrzanów - 49 kcal/100g
- Chrzan tarty z cytryną - 117 kcal/100g
- Chrzan tarty z czosnkiem - 72 kcal/100g
- Chrzan tarty stołowy - 117 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Papryka ostra - 40 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g