Proste ciasto waflowe z gotowanym skondensowanym mlekiem

to Oryginalne i pyszne ciasto z pewnością zdobędzie twoje serce!
ValeriaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 6 % 5 g
tłuszcze 49 % 38 g
węglowodany 45 % 35 g
495 kcal
IG: 0 / 34 / 66

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 8 h 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.

wszyscy na pewno przynajmniej raz widzieli ciasta waflowe w sklepach do robienia ciast w domu. Ale wiem, że nie wszyscy ich do tego używają. Ktoś po prostu ignoruje, ktoś nigdy o tym nie myślał. Ale polecam przygotować to jedzenie, zwłaszcza, że istnieje wiele przepisów kulinarnych z ciastami gofrowymi. A dzisiaj podzielę się z wami jednym z nich, a mianowicie ciastem Waflowym ze skondensowanym mlekiem. Aby to zrobić, weź gotowane mleko skondensowane (lepiej, jeśli sam je ugotujesz) i zmiel je wstępnie zmiękczonym masłem.
aby powstały krem nie był bardzo słodki, możemy dodać do niego trochę kwasu cytrynowego. Teraz dokładnie posmaruj każde ciasto naszym kremem i nałóż je jeden na drugi. Nie rozmazujemy górnej części ostatniego ciasta.
gotowane ciasto waflowe wkładamy na noc do lodówki, aby było dobrze namoczone. Rano można go już podać na stole, na herbatę. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Kwas cytrynowy - 0   kcal/100g
  • Gotowane mleko skondensowane - 328   kcal/100g
  • Ciasta waflowe - 341   kcal/100g

Podobne przepisy