skład / składniki
gotowanie krok po kroku
wszyscy na pewno przynajmniej raz widzieli ciasta waflowe w sklepach do robienia ciast w domu. Ale wiem, że nie wszyscy ich do tego używają. Ktoś po prostu ignoruje, ktoś nigdy o tym nie myślał. Ale polecam przygotować to jedzenie, zwłaszcza, że istnieje wiele przepisów kulinarnych z ciastami gofrowymi. A dzisiaj podzielę się z wami jednym z nich, a mianowicie ciastem Waflowym ze skondensowanym mlekiem. Aby to zrobić, weź gotowane mleko skondensowane (lepiej, jeśli sam je ugotujesz) i zmiel je wstępnie zmiękczonym masłem.
aby powstały krem nie był bardzo słodki, możemy dodać do niego trochę kwasu cytrynowego. Teraz dokładnie posmaruj każde ciasto naszym kremem i nałóż je jeden na drugi. Nie rozmazujemy górnej części ostatniego ciasta.
gotowane ciasto waflowe wkładamy na noc do lodówki, aby było dobrze namoczone. Rano można go już podać na stole, na herbatę. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Kwas cytrynowy - 0 kcal/100g
- Gotowane mleko skondensowane - 328 kcal/100g
- Ciasta waflowe - 341 kcal/100g