Sałatka z fasolą i szynką
skład / składniki
6
porcje:
gotowanie krok po kroku
gotuj fasolę w osolonej wodzie (wcześniej lepiej namoczyć ją w wodzie przez dwie godziny). Spuść wodę, ostudź. Wymieszaj ze słodką kukurydzą. Następnie pokrój szynkę w cienkie paski, włóż do sałatki. Obieramy ogórki i również kroimy, ale w kostkę. Na koniec dodaj drobno posiekaną cebulę. Wszystko teraz dobrze wymieszaj, w razie potrzeby Posol i dopraw majonezem.
podawaj w salaterce ozdobionej świeżymi ziołami.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Szynka - 270 kcal/100g
- Szynka wołowa - 133 kcal/100g
- Szynka gotowana - 282 kcal/100g
- Surowa szynka - 270 kcal/100g
- Kiełbasa szynkowa - 242 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Kukurydza cukrowa w puszkach - 79 kcal/100g
- Fasola czerwona - 93 kcal/100g