Sałatka z wędzoną czerwoną rybą i zielonym groszkiem

miłośnicy owoców morza docenią! Prosty przepis na pyszną sałatkę!
MiladaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 29 % 4 g
tłuszcze 29 % 4 g
węglowodany 43 % 6 g
79 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h

do tego dania kuchni rosyjskiej odpowiednia jest każda czerwona ryba (oczywiście wędzona), taka jak: różowy łosoś, Coho, keta, łosoś sockeye i tak dalej. Ogólnie rzecz biorąc, taka sałatka z wędzoną rybą jest często nazywana Amurską, a jej ojczyzną jest Daleki Wschód. W czasopiśmie, w którym zdobyłem ten przepis kulinarny, powiedziano, że taka sałatka jest często przygotowywana przez gospodynie Dalekiego Wschodu na różne święta. Co więcej, serwuje go nawet w restauracjach. Myślę, że to bardzo ważny powód, aby spróbować ugotować tę sałatkę.
Aby nasze jedzenie było bardziej delikatne, zaczynamy od marynowania cebuli. Pokrój go w pierścienie, napełnij gorącą wodą z dodatkiem octu, cukru i soli, moczyć przez około 20 minut, wyjąć z wody, wycisnąć i ostudzić. Pokrój rybę na cienkie, szerokie talerze, a pomidory na cienkie plasterki. Wymieszaj cebulę, ryby, pomidory, dodaj zielony groszek i zalej olejem roślinnym. Sałatka powinna stać przez chwilę, aby dobrze się namoczyła. Nawiasem mówiąc, przepis zawiera radę, aby użyć pachnącego oleju roślinnego, czyli czegoś, co pachnie nasionami. Chociaż jest to dla amatora.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Groszek zielony świeży - 280   kcal/100g
  • Groszek zielony konserwowy - 55   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Czerwona ryba - 191   kcal/100g

Podobne przepisy