skład / składniki
metoda gotowania
sałatka jabłkowa ze śledzia w puszkach jest jedną z tych, które są proste w przygotowaniu, ale zdobią każdy świąteczny stół. Jego przepis kulinarny powiedział mi przyjaciel, który uwielbia jeść pyszne, ale naprawdę nie lubi długo bawić się gotowaniem. W osobnym pojemniku spuszczam płyn z puszki, a rybę ostrożnie, aby nie uszkodzić kawałków, wkładam do owalnej salaterki. Pocieram umyte i obrane jabłko grubą tarką, a następnie czyszczę, myję i bardzo drobno siekam cebulę. Mieszam cebulę i jabłka, doprawiam cukrem i solą, octem i dodaję płyn z konserw. Oto sos sałatkowy i gotowy! Podlewam nim jedzenie, a na wierzchu dekoruję posiekanymi ziołami. Trudno wymyślić coś prostszego i smaczniejszego, przynajmniej w ciągu kilku minut, w których gotuje się jedzenie. Czasami zamiast konserw wykonuję obrane filety śledziowe lub kawałki śledzia, z tych, które są sprzedawane w obfitości w różnych marynatach. Jest również bardzo smaczny i bardzo urozmaica dietę.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Śledź w oleju roślinnym - 301 kcal/100g
- Śledź w śmietanie - 97 kcal/100g
- Śledź w sosie pomidorowym - 159 kcal/100g
- Śledzie wędzone na gorąco - 215 kcal/100g
- Śledzie marynowane - 192 kcal/100g
- Śledź świeży - 161 kcal/100g
- Śledzie solone - 217 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- Ocet 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g