skład / składniki
gotowanie krok po kroku
wszyscy oczywiście próbowali sałatki z gotowanych buraków, ale surowe buraki, a także ogólnie warzywa, które nie zostały poddane obróbce cieplnej, zawierają znacznie więcej witamin i pierwiastków śladowych. Więc to podwójna korzyść. Kolejny posiłek z buraków jest przydatny dla tych, którzy mają problemy z jelitami, chcą oczyścić organizm ze szkodliwych substancji lub są na diecie. Uwielbiam robić sałatkę z surowych buraków zimą jako dawkę" żywych " witamin. Jego przepis jest bardzo prosty, a przygotowanie nie zajmie ci dużo czasu. Weź buraki, zdejmij z nich skórę i zetrzyj na drobnej tarce. Obierz również marchewki, zetrzyj na drobnej tarce i wymieszaj z startymi burakami. Posiekaj orzechy włoskie i lekko ugotuj rodzynki i suszone śliwki lub po prostu zalej wrzącą wodą. Możesz wziąć świeże jagody czarnej i czerwonej porzeczki, ale jeśli nie jest to sezon, to zamrożone. Należy je wcześniej rozmrozić. Wymieszaj jagody, rodzynki, suszone śliwki, orzechy z marchewką i burakami, doprawiając sałatkę kwaśną śmietaną. Sałatka witaminowa jest gotowa!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Burak - 40 kcal/100g
- Suszone buraki - 278 kcal/100g
- Buraki gotowane - 49 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Śliwka - 227 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Porzeczka czarna - 38 kcal/100g
- Porzeczka czarna świeżo mrożona - 44 kcal/100g
- Porzeczka czerwona - 39 kcal/100g