surowa Sałatka z buraków z orzechami włoskimi i suszonymi śliwkami

Zdrowe jedzenie dla smakoszy! Pyszne, proste i zdrowe!
LiovitaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 2 g
tłuszcze 37 % 7 g
węglowodany 53 % 10 g
107 kcal
IG: 70 / 10 / 20

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.

wszyscy oczywiście próbowali sałatki z gotowanych buraków, ale surowe buraki, a także ogólnie warzywa, które nie zostały poddane obróbce cieplnej, zawierają znacznie więcej witamin i pierwiastków śladowych. Więc to podwójna korzyść. Kolejny posiłek z buraków jest przydatny dla tych, którzy mają problemy z jelitami, chcą oczyścić organizm ze szkodliwych substancji lub są na diecie. Uwielbiam robić sałatkę z surowych buraków zimą jako dawkę" żywych " witamin. Jego przepis jest bardzo prosty, a przygotowanie nie zajmie ci dużo czasu. Weź buraki, zdejmij z nich skórę i zetrzyj na drobnej tarce. Obierz również marchewki, zetrzyj na drobnej tarce i wymieszaj z startymi burakami. Posiekaj orzechy włoskie i lekko ugotuj rodzynki i suszone śliwki lub po prostu zalej wrzącą wodą. Możesz wziąć świeże jagody czarnej i czerwonej porzeczki, ale jeśli nie jest to sezon, to zamrożone. Należy je wcześniej rozmrozić. Wymieszaj jagody, rodzynki, suszone śliwki, orzechy z marchewką i burakami, doprawiając sałatkę kwaśną śmietaną. Sałatka witaminowa jest gotowa!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Burak - 40   kcal/100g
  • Suszone buraki - 278   kcal/100g
  • Buraki gotowane - 49   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Rodzynki - 280   kcal/100g
  • Kiszmisz - 279   kcal/100g
  • Śliwka - 227   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Porzeczka czarna - 38   kcal/100g
  • Porzeczka czarna świeżo mrożona - 44   kcal/100g
  • Porzeczka czerwona - 39   kcal/100g

Podobne przepisy