Sałatka ze świeżych warzyw

smak lata! Bardzo apetyczna sałatka dla wyjątkowych gości! Bardzo lekka letnia sałatka. Pomysł na kulinarny przepis na sałatkę ze świeżych warzyw z oryginalnym dressingiem zrodził się z licznych eksperymentów z przyprawami. Uważam, że takie jedzenie nie jest wstydem traktować gości.
Xunya * ♫•Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 4 % 1 g
tłuszcze 61 % 14 g
węglowodany 35 % 8 g
135 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 35 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.

najpierw przygotuj sos sałatkowy. Aby to zrobić, wymieszaj posiekaną szalotkę, starty korzeń imbiru, posiekany ząbek czosnku, keczup, ocet ryżowy, sos sojowy, olej roślinny i wodę. Wymieszaj składniki sosu, aż uzyskasz jednorodny sos. Czerwona papryka oczyszczona z nasion jest cięta na cienkie paski i wkładana do lodowatej wody. Trzymaj kawałki pieprzu w wodzie, aż się zwinie. W salaterce układamy liście sałaty, dodajemy 4-6 łyżek sosu i soli morskiej, mieszamy. Sałatkę układamy na talerzach, na wierzchu kładziemy połówki pomidorków koktajlowych, cienko pokrojony ogórek i plasterki słodkiej papryki. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Imbir - 80   kcal/100g
  • Imbir suchy - 347   kcal/100g
  • Imbir marynowany - 51   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Szalotka - 72   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sałata liściasta - 14   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Ketchup - 93   kcal/100g
  • Sól morska - 0   kcal/100g
  • Pomidory koktajlowe - 15   kcal/100g
  • Ocet ryżowy - 20   kcal/100g
  • Biały pieprz - 0   kcal/100g

Podobne przepisy