Sałatka z kalarepy bez majonezu

urocze, niskokaloryczne danie z magicznym finiszem. Nigdy nie jadłem kalarepy, ale chciałem spróbować. Ogólnie kalarepa to włoska kapusta znana od XVI wieku w Europie. Owoce kapusty tworzą się wewnątrz łodygi. Dlatego kalarepa nazywana jest kapustą podobną do łodygi. Można go jeść na surowo lub dusić, gotować i smażyć. Postanowiłam zrobić sałatkę z kalarepy.
Lubov♀Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 4 g
tłuszcze 50 % 16 g
węglowodany 38 % 12 g
192 kcal
IG: 83 / 0 / 17

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.

dla niego użyłem tarki, która sieka warzywa na podobieństwo koreańskiej marchewki. Kalarepę należy obrać i zetrzeć. Dodaję do niego imbir starty na drobnej tarce i jasny obrany sezam. Wysyłam tam cukier, estragon (zamiast tego można dodać łyżeczkę świeżo posiekanego tarhuna), pieprz, ocet balsamiczny i olej ryżowy. Szczególnie chciałbym tutaj zwrócić uwagę na olej ryżowy. Jeśli spróbujesz go raz, stanie się niezbędnym pomocnikiem w Twojej kuchni do gotowania różnych potraw. Jest zdrowy na równi z oliwą z oliwek i smakuje niesamowicie. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Imbir - 80   kcal/100g
  • Imbir suchy - 347   kcal/100g
  • Imbir marynowany - 51   kcal/100g
  • Estragon - 25   kcal/100g
  • Tarchun - 40   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kalarepa - 42   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Suszone całe nasiona sezamu - 563   kcal/100g
  • Łuskane nasiona sezamu - 582   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Pieprz mielony czerwony - 318   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g

Podobne przepisy