kanapki owocowe

wielokolorowy letni cud! Bardzo lekki, pyszny deser. Bardzo lubię przyjmować gości, zwłaszcza dlatego, że po raz kolejny mogę zaskoczyć moich przyjaciół i krewnych czymś nowym, niezwykłym, ugotować ciekawe jedzenie. Szczególną uwagę zwracam na owoce, ponieważ podawanie ich w całości jest niewygodne, a krojenie na dowolne kawałki nie zawsze jest estetyczne. Po krótkiej refleksji i rozważeniu zalet i wad zdałem sobie sprawę, że idealnym rozwiązaniem byłoby gotowanie według prostego przepisu kulinarnego na kanapki owocowe. Jak przygotować deser? Zaraz ci powiem.
ValeriaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 93 % 13 g
56 kcal
IG: 46 / 54 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.

bierzemy powyższe owoce (ilość i odmiany owoców, które możesz zmienić według własnego uznania i gustów gości) i dokładnie myjemy je pod bieżącą wodą. Następnie dobrze wysusz je czystym ręcznikiem kuchennym. Następnie uwalniamy gruszki i brzoskwinie z nasion i kroimy w kostkę o wymiarach około 2x2 centymetrów. Banany i kiwi kroimy również na małe kawałki, współmierne do kostek gruszek i brzoskwiń. Teraz bierzemy szaszłyki (mogą być drewniane lub plastikowe, zwykłe lub z dekoracjami) i nawleczamy na nie kawałki owoców, naprzemiennie według własnego uznania. Miłego, słodkiego apetytu!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Gruszka - 42   kcal/100g
  • Gruszka suszona - 246   kcal/100g
  • Gruszki konserwowe - 76   kcal/100g
  • Banany - 89   kcal/100g
  • Winogrona - 65   kcal/100g
  • Kiwi - 48   kcal/100g
  • Brzoskwinie - 46   kcal/100g
  • Brzoskwinie w puszkach - 68   kcal/100g

Podobne przepisy