ciasto twarogowe z kruchymi ciasteczkami i jagodami bez pieczenia

pyszne ciasto skazane na bycie najbardziej ukochanym w domu! Ciasto twarogowe bez pieczenia jest przygotowywane bardzo prosto, a wszystkie czynności nad nim trwają nie więcej niż pół godziny. Jeśli nie znajdziesz świeżych jagód, możesz użyć mrożonych jagód.
Lubov♀Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 20 % 10 g
tłuszcze 32 % 16 g
węglowodany 48 % 24 g
323 kcal
IG: 8 / 36 / 56

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Produkty do musu: twaróg, śmietana, żelatyna, cukier i jagody.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Produkty bazowe: ciasteczka+masło

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ciasteczka należy zmiażdżyć na okruchy.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wymieszaj z masłem.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Rozłóż mieszaninę w dzielonej formie, mocno ubijając. Wkładamy go do lodówki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Z jagód robimy puree.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Masa twarogu jest podzielona na 2 części, a jedna powinna być nieco większa od drugiej. Wymieszaj tłuczone jagody z mniejszą częścią.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    W wodzie namocz żelatynę. Połącz śmietanę z cukrem. Mieszaj, aż cukier się rozpuści. W rondelku lekko podgrzej śmietanę i wymieszaj ją z spęcznioną żelatyną, aż się rozpuści.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dodaj połowę mieszanki żelatyny do każdej części kremu.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wyjmujemy podstawę z lodówki i rozprowadzamy na niej krem, na przemian niebieski i biały.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Pokryłam wierzch ciasta ganache z białej czekolady i udekorowałam ciasto truskawkami. Na ganache rozpuściłem 100 gramów białej czekolady w 100 ml śmietany i wysłałem do lodówki na jeden dzień, a następnie ubiłem mikserem i posmarowałem ciasto.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Tak wygląda ciasto w przekroju.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Borówka - 44   kcal / 100g
  • Jagody świeżo mrożone - 56   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Żelatyna - 355   kcal/100g
  • Śmietana 35% - 337   kcal / 100g
  • 40% - 362   kcal/100g
  • Kruche - 716   kcal/100g

Podobne przepisy