skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Produkty do musu: twaróg, śmietana, żelatyna, cukier i jagody.
Krok 2:
Produkty bazowe: ciasteczka+masło
Krok 3:
Ciasteczka należy zmiażdżyć na okruchy.
Krok 4:
Wymieszaj z masłem.
Krok 5:
Rozłóż mieszaninę w dzielonej formie, mocno ubijając. Wkładamy go do lodówki.
Krok 6:
Z jagód robimy puree.
Krok 7:
Masa twarogu jest podzielona na 2 części, a jedna powinna być nieco większa od drugiej. Wymieszaj tłuczone jagody z mniejszą częścią.
Krok 8:
W wodzie namocz żelatynę. Połącz śmietanę z cukrem. Mieszaj, aż cukier się rozpuści. W rondelku lekko podgrzej śmietanę i wymieszaj ją z spęcznioną żelatyną, aż się rozpuści.
Krok 9:
Dodaj połowę mieszanki żelatyny do każdej części kremu.
Krok 10:
Wyjmujemy podstawę z lodówki i rozprowadzamy na niej krem, na przemian niebieski i biały.
Krok 11:
Pokryłam wierzch ciasta ganache z białej czekolady i udekorowałam ciasto truskawkami. Na ganache rozpuściłem 100 gramów białej czekolady w 100 ml śmietany i wysłałem do lodówki na jeden dzień, a następnie ubiłem mikserem i posmarowałem ciasto.
Krok 12:
Tak wygląda ciasto w przekroju.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Borówka - 44 kcal / 100g
- Jagody świeżo mrożone - 56 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Żelatyna - 355 kcal/100g
- Śmietana 35% - 337 kcal / 100g
- 40% - 362 kcal/100g
- Kruche - 716 kcal/100g