skład / składniki
metoda gotowania
nauczyłem się tego kulinarnego przepisu na Borówki brusznicowe z cukrem z książki z lat 50.ubiegłego wieku "pyszne i zdrowe jedzenie". To bardzo prosty i pyszny przepis. Zwykle ten przepis na borówki brusznicy z cukrem jest zbierany na zimę. I przepis jest przygotowywany w ten sposób:
borówki brusznicy należy dokładnie umyć i zmielić w maszynce do mięsa. Następnie włóż granulowany cukier do masy borówkowej i dobrze wymieszaj. Umieść powstałą masę z borówki brusznicy w czystych słoikach, a następnie przykryj pokrywkami i przechowuj w chłodnym miejscu. Oto wspaniałe jedzenie gotowe-borówki brusznicy z cukrem!
zgodnie z tradycją borówki brusznicy są stosowane w leczeniu różnych dolegliwości. Borówka brusznica sprzyja wchłanianiu pokarmu, zwiększa wydzielanie śliny, soków trzustkowych i żołądkowych, dlatego z jej pomocą dobrze leczy się zapalenie żołądka o niskiej kwasowości. Jest również stosowany jako substancja pomocnicza w leczeniu nadciśnienia. Jagody borówki brusznicy zawierają cukry, sole mineralne, katechiny, garbniki, pektyny, kwasy ( cytrynowy, octowy, jabłkowy, szczawiowy i mrówkowy). Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Borówka brusznica - 43 kcal/100g