borówka brusznica

zdrowy i niesamowicie pyszny deser, który każdy pokocha!
DariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 48 g
195 kcal
IG: 10 / 0 / 90

metoda gotowania

czas gotowania: 20 min

nauczyłem się tego kulinarnego przepisu na Borówki brusznicowe z cukrem z książki z lat 50.ubiegłego wieku "pyszne i zdrowe jedzenie". To bardzo prosty i pyszny przepis. Zwykle ten przepis na borówki brusznicy z cukrem jest zbierany na zimę. I przepis jest przygotowywany w ten sposób:

borówki brusznicy należy dokładnie umyć i zmielić w maszynce do mięsa. Następnie włóż granulowany cukier do masy borówkowej i dobrze wymieszaj. Umieść powstałą masę z borówki brusznicy w czystych słoikach, a następnie przykryj pokrywkami i przechowuj w chłodnym miejscu. Oto wspaniałe jedzenie gotowe-borówki brusznicy z cukrem!

zgodnie z tradycją borówki brusznicy są stosowane w leczeniu różnych dolegliwości. Borówka brusznica sprzyja wchłanianiu pokarmu, zwiększa wydzielanie śliny, soków trzustkowych i żołądkowych, dlatego z jej pomocą dobrze leczy się zapalenie żołądka o niskiej kwasowości. Jest również stosowany jako substancja pomocnicza w leczeniu nadciśnienia. Jagody borówki brusznicy zawierają cukry, sole mineralne, katechiny, garbniki, pektyny, kwasy ( cytrynowy, octowy, jabłkowy, szczawiowy i mrówkowy). Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Borówka brusznica - 43   kcal/100g

Podobne przepisy