skład / składniki
metoda gotowania
Wiele osób wie, że przyprawa Chrzanowa jest pierwotnie rosyjskim jedzeniem, ale niewiele osób zdaje sobie sprawę, że to, co jemy, nie jest dokładnie Rosyjskie. W Rosji od czasów starożytnych chrzan był przygotowywany w tempie 1-2 dni przechowywania, po czym traci całą swoją moc. Aby temu zapobiec, zaczęli dodawać ocet, więc przyprawa jest przechowywana dłużej. Ale prawdziwy przepis kulinarny rosyjskiego domowego chrzanu nie zawiera octu, ale tylko cukier i trochę wody.
chcę ci podać przepis na syberyjski "chrzan", który można przechowywać w lodówce przez 2-3 tygodnie. Najtrudniejszą rzeczą jest oczyszczenie i zmielenie samego chrzanu. Ale jest mały sekret: umyj kłącza pod bieżącą wodą, ostrożnie obierz i zamroź. Lepiej jest przewijać przez maszynę do mięsa zamrożoną, więc rozlejesz mniej łez, jeśli nie masz czasu, załóż plastikową torbę na maszynę do mięsa i pociągnij ją gumką. Przepuść również pomidory i czosnek przez maszynę do mięsa. Nawiasem mówiąc, lepiej pominąć chrzan jako ostatni, wbija kratkę i przykręca się do noża. Wszystko wymieszaj i Posol. Im więcej dodasz chrzanu i czosnku, przyprawa pozostanie dłużej w lodówce. Podając na stole, Dodaj do niego trochę kwaśnej śmietany. Spożywać z daniami mięsnymi.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Chrzanów - 49 kcal/100g
- Chrzan tarty z cytryną - 117 kcal/100g
- Chrzan tarty z czosnkiem - 72 kcal/100g
- Chrzan tarty stołowy - 117 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g