Sałatka z serem i gruszkami

dobrze dobrane składniki nadadzą ciekawy i niezwykły smak!
NashaDashaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 16 % 4 g
tłuszcze 60 % 15 g
węglowodany 24 % 6 g
143 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 25 min

Rozgrzej piekarnik do 120 stopni. Wlej orzechy na blachę do pieczenia i opiekaj, od czasu do czasu mieszając, aż zaczną pachnieć, około 10 minut. Wyjmij z piekarnika, ostudź i grubo posiekaj.
podczas opiekania orzechów ubij ocet i musztardę. Z solą i pieprzem. Stopniowo wlewaj oliwę z oliwek, cały czas dobrze mieszając, aby uzyskać gęsty sos.
umyj sałatę i cykorię i rozerwij na kawałki (lepiej nie kroić sałatki nożem, ale rozerwać rękami, aby się nie utleniała). Usuń rdzeń z gruszek i pokrój w plastry, Dodaj do sałatki. Pokruszyć ser i wraz z orzechami również włożyć do sałatki. Wszystko delikatnie wymieszaj i dopraw solą i pieprzem do smaku.
 ułóż sałatkę z serem i gruszkami na talerzach, polej sosem i natychmiast podawaj. 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Gruszka - 42   kcal/100g
  • Gruszka suszona - 246   kcal/100g
  • Gruszki konserwowe - 76   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Musztarda jadalnia - 417   kcal/100g
  • Musztarda - 417   kcal/100g
  • Ser "camembert" 50% tłuszczu - 291   kcal/100g
  • Ser "moobacher" - 350   kcal/100g
  • Ser "Sainte-agure" - 369   kcal/100g
  • Ser "Syriusz Camembert" - 294   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Rukola - 25   kcal/100g
  • Cykoria - 17   kcal/100g
  • Rzeżucha - 32   kcal/100g

Podobne przepisy