Sałatka z serem i gruszkami
skład / składniki
4
porcje:
metoda gotowania
Rozgrzej piekarnik do 120 stopni. Wlej orzechy na blachę do pieczenia i opiekaj, od czasu do czasu mieszając, aż zaczną pachnieć, około 10 minut. Wyjmij z piekarnika, ostudź i grubo posiekaj.
podczas opiekania orzechów ubij ocet i musztardę. Z solą i pieprzem. Stopniowo wlewaj oliwę z oliwek, cały czas dobrze mieszając, aby uzyskać gęsty sos.
umyj sałatę i cykorię i rozerwij na kawałki (lepiej nie kroić sałatki nożem, ale rozerwać rękami, aby się nie utleniała). Usuń rdzeń z gruszek i pokrój w plastry, Dodaj do sałatki. Pokruszyć ser i wraz z orzechami również włożyć do sałatki. Wszystko delikatnie wymieszaj i dopraw solą i pieprzem do smaku.
ułóż sałatkę z serem i gruszkami na talerzach, polej sosem i natychmiast podawaj.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Gruszka - 42 kcal/100g
- Gruszka suszona - 246 kcal/100g
- Gruszki konserwowe - 76 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Musztarda jadalnia - 417 kcal/100g
- Musztarda - 417 kcal/100g
- Ser "camembert" 50% tłuszczu - 291 kcal/100g
- Ser "moobacher" - 350 kcal/100g
- Ser "Sainte-agure" - 369 kcal/100g
- Ser "Syriusz Camembert" - 294 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Rukola - 25 kcal/100g
- Cykoria - 17 kcal/100g
- Rzeżucha - 32 kcal/100g