skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki. Do gotowania wieprzowiny z ziemniakami w piekarniku potrzebujemy: polędwicy wieprzowej, cytryny, oliwy z oliwek, ziół prowansalskich, mielonego czarnego pieprzu, mielonego chili i soli.
Krok 2:
Pokrój cytrynę w plasterki.
Krok 3:
Polędwicę wieprzową opłucz i osusz. Zetrzyj mięso solą i czarnym pieprzem oraz chili.
Krok 4:
Posmaruj oliwą z oliwek.
Krok 5:
Włóż mięso do miski, dodaj plasterki cytryny. Włóż mięso do lodówki na 2 godziny.
Krok 6:
Udekoruj. Aby przygotować przystawkę, potrzebujemy: ziemniaków, oliwy z oliwek, papryki, czarnego pieprzu i soli.
Krok 7:
Ziemniaki obrać i pokroić w kliny. Prawie każda odmiana ziemniaków nadaje się do pieczenia.
Krok 8:
Ziemniaki włożyć do miski, polać oliwą z oliwek, posypać papryką, mielonym pieprzem i solą.
Krok 9:
Wszystko dobrze wymieszaj.
Krok 10:
Ułóż ziemniaki na wyłożonej pergaminem blasze do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C na 20 minut.
Krok 11:
Smaż marynowaną polędwicę wieprzową na patelni na dużym ogniu, aż pojawi się złoty kolor.
Krok 12:
Połóż polędwicę wieprzową na blasze do pieczenia z ziemniakami. Piecz mięso z ziemniakami przez około 25-30 minut.
Krok 13:
Polędwicę pokroić w plasterki. Podawać z pieczonymi ziemniakami. Smacznego!
polędwica to krótki, podłużnie zaokrąglony, całkowicie oddzielny mięsień, znajdujący się od wewnętrznej strony tuszy wieprzowej, bez własnych kości, a jedynie przymocowany do kręgów piersiowych i lędźwiowych. W każdej tuszy wieprzowej są dwie polędwiczki. Wewnętrzne warstwy tłuszczowe, tkanka łączna są całkowicie nieobecne.
polędwica jest częściowo pokryta cienką, srebrzystą błoną tkanki łącznej, którą należy usunąć przed gotowaniem. Przy każdej obróbce kulinarnej membrana ta nie ulega zniszczeniu, pozostaje twarda, nie można jej przeżuć. Dlatego lepiej go wcześniej odciąć.
polędwica jest uważana za smaczną część sekcji wieprzowej, więc jest droższa niż ta sama szynka.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Papryka ostra mielona - 21 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g
- Mieszanka ziół - 259 kcal/100g
- Polędwica wieprzowa - 142 kcal/100g