kotlety stołowe radzieckie
skład / składniki
15
porcje:
metoda gotowania
miękisz chleba moczyć w wodzie. Następnie dodaj do niego mięso mielone, sól i czarny pieprz. Obierz cebulę i drobno posiekaj, wlej do masy. Dodaj jajko i mleko, wymieszaj mięso mielone rękami. Uformuj kotlety i zwiń w semolinę lub bułkę tartą. Na oleju smażyć kotlety z obu stron na złoty kolor. Ułóż kotlety na blasze do pieczenia, dodaj trochę wody i gotuj na parze w piekarniku przez 30 minut. Podawaj kotlety na gorąco lub na ciepło. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Kasza manna - 340 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Chleb żytni formowany - 217 kcal/100g
- Czarny chleb - 217 kcal/100g