placki rybne z twarogiem w piekarniku

niezwykłe i smaczne połączenie najzdrowszych potraw! Placki rybne z twarogiem w piekarniku magicznie łączą zdrowe i bogate w witaminy mięso białej ryby z twarogiem, który jest tak potrzebny dla zdrowych kości. Używanie minimalnej ilości żywności sprawia, że są one dość niedrogie i łatwe do przygotowania. Pieczenie w piekarniku obniża zawartość kalorii i pozwala włączyć danie do menu dla dzieci i diety.
Petra-♫Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 50 % 12 g
tłuszcze 38 % 9 g
węglowodany 13 % 3 g
179 kcal
IG: 33 / 67 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 25 min

umyte i wysuszone filety z białej ryby przechodzą przez maszynkę do mięsa dwa razy. Drugi raz jest konieczny, aby zagwarantować pozbycie się małych kości, które mogły przypadkowo pozostać w kawałku. Jeśli ryba została kupiona w całości, przed siekaniem obieramy łuski, odcinamy głowę, płetwy i patroszymy rybę. Dobrze spłucz pod bieżącą wodą, osusz ręcznikami papierowymi, a następnie usuń filet, przecinając przygotowaną tuszę wzdłuż grzbietu.

z warzyw ten przepis na kotlety wykorzystuje tylko cebulę. Czyścimy, myjemy, kroimy, jeśli głowa jest duża, i siekamy nożem - siekamy go dość drobno.

podgrzej małą patelnię z niewielką ilością oleju roślinnego na średnim ogniu, rozłóż posiekaną cebulę, smaż na złoty kolor z częstym mieszaniem. Następnie dodaj smażoną cebulę do mięsa mielonego i wymieszaj. Aby uzyskać bardziej dietetyczną opcję lub jeśli małe dzieci jedzą kotlety, cebuli nie można smażyć, ale posiekać na surowo za pomocą maszynki do mięsa lub blendera. Ta metoda pozwoli ci uzyskać soczystość i dodać smaku kotletom, ale kawałki cebuli nie będą szczególnie odczuwalne.

dodaj twaróg do mielonej ryby z cebulą. Lepiej jest wziąć tłuszcz - wtedy nie zostanie upieczony gumowymi ziarnami, a gotowe danie okaże się delikatniejsze. Wysyłamy tam jajka, sól, mielony pieprz, semolinę. Wszystko dokładnie wymieszaj. Pozostaw masę na 20 minut, aby semolina pęczniała, a mięso mielone nabrało gęstej konsystencji (nie wysyłamy do lodówki - w temperaturze pokojowej proces będzie szybszy i lepszy).

gdy mięso mielone osiągnie pożądany stan, włącz piekarnik na 200 stopni. Ręce zanurzone w wodzie tworzą okrągłe lub podłużne kotlety. Rozłóż je na blasze do pieczenia, możesz ciasno do siebie. Na dnie, między kotletami, wlej trochę wody, aby podczas gotowania nie wyschły, ale okazały się miękkie. Piec w 200 stopniach przez 20 minut. Podawaj na gorąco z dowolnym dodatkiem.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Kasza manna - 340   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal / 100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Filety rybne - 204   kcal/100g

Podobne przepisy