skład / składniki
metoda gotowania
umyte i wysuszone filety z białej ryby przechodzą przez maszynkę do mięsa dwa razy. Drugi raz jest konieczny, aby zagwarantować pozbycie się małych kości, które mogły przypadkowo pozostać w kawałku. Jeśli ryba została kupiona w całości, przed siekaniem obieramy łuski, odcinamy głowę, płetwy i patroszymy rybę. Dobrze spłucz pod bieżącą wodą, osusz ręcznikami papierowymi, a następnie usuń filet, przecinając przygotowaną tuszę wzdłuż grzbietu.
z warzyw ten przepis na kotlety wykorzystuje tylko cebulę. Czyścimy, myjemy, kroimy, jeśli głowa jest duża, i siekamy nożem - siekamy go dość drobno.
podgrzej małą patelnię z niewielką ilością oleju roślinnego na średnim ogniu, rozłóż posiekaną cebulę, smaż na złoty kolor z częstym mieszaniem. Następnie dodaj smażoną cebulę do mięsa mielonego i wymieszaj. Aby uzyskać bardziej dietetyczną opcję lub jeśli małe dzieci jedzą kotlety, cebuli nie można smażyć, ale posiekać na surowo za pomocą maszynki do mięsa lub blendera. Ta metoda pozwoli ci uzyskać soczystość i dodać smaku kotletom, ale kawałki cebuli nie będą szczególnie odczuwalne.
dodaj twaróg do mielonej ryby z cebulą. Lepiej jest wziąć tłuszcz - wtedy nie zostanie upieczony gumowymi ziarnami, a gotowe danie okaże się delikatniejsze. Wysyłamy tam jajka, sól, mielony pieprz, semolinę. Wszystko dokładnie wymieszaj. Pozostaw masę na 20 minut, aby semolina pęczniała, a mięso mielone nabrało gęstej konsystencji (nie wysyłamy do lodówki - w temperaturze pokojowej proces będzie szybszy i lepszy).
gdy mięso mielone osiągnie pożądany stan, włącz piekarnik na 200 stopni. Ręce zanurzone w wodzie tworzą okrągłe lub podłużne kotlety. Rozłóż je na blasze do pieczenia, możesz ciasno do siebie. Na dnie, między kotletami, wlej trochę wody, aby podczas gotowania nie wyschły, ale okazały się miękkie. Piec w 200 stopniach przez 20 minut. Podawaj na gorąco z dowolnym dodatkiem.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Kasza manna - 340 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal / 100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Filety rybne - 204 kcal/100g