Gwiezdne curry z karamboli

Przygotuj aromatyczny i pikantny sos do ryżu! Gwiaździste curry z karamboli to świetny sos do gotowanego ryżu! Danie jest niskokaloryczne, gotowanie jest dość proste. Papryczki chili można rozbić na kawałki przed smażeniem lub pozostawić w całości, jeśli chcesz. Ilość cukru należy dostosować do smaku.
EllaRosaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 2 g
tłuszcze 21 % 3 g
węglowodany 64 % 9 g
67 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

Czas gotowania: 1 h

1. Dokładnie umyj karambol pod bieżącą wodą, pokrój na kawałki o grubości 5 mm.

2. Musztardę rozpuścić w wodzie (około 200 ml), pozostawić na 10 minut.

3. Rozgrzej olej na patelni wok, usmaż na nim chili, a następnie dodaj curry i czosnek w proszku, gotuj na ogniu przez 20 sekund.

4. Na tym etapie dodajemy kawałki karambolu, lekko solimy, trzymamy na średnim ogniu przez około 5 minut.

5. Rozcieńczoną musztardę wlej po karambolu, dodaj trochę więcej wody, Około 150 ml, posyp kurkumą, zagotuj, przykryj, gotuj na małym ogniu przez 10-15 minut.

6. Na koniec wlej cukier, poczekaj, aż kryształy całkowicie się rozpuszczą i zdejmij z ognia.

powstały sos świetnie komponuje się z ryżem gotowanym na parze.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kurkuma - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Curry - 352   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Chili - 40   kcal/100g
  • Karambola - 31   kcal/100g
  • Czosnek w proszku - 331   kcal/100g
  • Musztarda gotowa - 418   kcal/100g

Podobne przepisy