Gwiezdne curry z karamboli
skład / składniki
3
porcje:
metoda gotowania
1. Dokładnie umyj karambol pod bieżącą wodą, pokrój na kawałki o grubości 5 mm.
2. Musztardę rozpuścić w wodzie (około 200 ml), pozostawić na 10 minut.
3. Rozgrzej olej na patelni wok, usmaż na nim chili, a następnie dodaj curry i czosnek w proszku, gotuj na ogniu przez 20 sekund.
4. Na tym etapie dodajemy kawałki karambolu, lekko solimy, trzymamy na średnim ogniu przez około 5 minut.
5. Rozcieńczoną musztardę wlej po karambolu, dodaj trochę więcej wody, Około 150 ml, posyp kurkumą, zagotuj, przykryj, gotuj na małym ogniu przez 10-15 minut.
6. Na koniec wlej cukier, poczekaj, aż kryształy całkowicie się rozpuszczą i zdejmij z ognia.
powstały sos świetnie komponuje się z ryżem gotowanym na parze.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kurkuma - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Curry - 352 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Chili - 40 kcal/100g
- Karambola - 31 kcal/100g
- Czosnek w proszku - 331 kcal/100g
- Musztarda gotowa - 418 kcal/100g