skład / składniki
metoda gotowania
najpierw zrób test:
w głębokiej misce przesiej mąkę szkiełkiem, zrób małe zagłębienie ręką i wlej wodę z olejem roślinnym. Sól i zagniataj ciasto, aby pozostało miękkie i nie przylegało do rąk. Ciasto zwijamy w bułkę i owijamy folią spożywczą, wysyłamy do lodówki na 30 minut.
teraz przygotuj nadzienie:
pokrój mostek, cebulę, ziemniaki i kiełbasę na małe kostki. Drobno posiekaj również majeranek. Rozłóż smalec na patelni i podgrzej na małym ogniu. Dodaj do niego cebulę i mostek, smaż, aż cebula będzie miękka. Włóż ziemniaki i smaż do miękkości-około 20 minut.
ostatnim etapem będzie dodanie krwi z majerankiem. Gotowe nadzienie solimy i pieprzymy do smaku, mieszamy. Pokrój jabłko na kawałki, posyp sokiem z cytryny.
przechodzimy do ostatniego etapu gotowania:
rozwałkuj ciasto na cienką warstwę, rozciągnij je na blasze do pieczenia posmarowanej odrobiną masła. Cofając się 10 cm od krawędzi, rozłóż solone nadzienie, a na nim jabłka. Zawijamy ciasto i krawędzie, aby ciasto okazało się rurką, odcinamy nadmiar.
posmaruj ciasto wstępnie stopionym masłem i upiecz w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni. Czas gotowania zależy od rodzaju piekarnika - średnio wynosi 30-40 minut.
ciasto jest gotowe, smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Kaszanka - 274 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Tłuszcz wieprzowy - 896 kcal/100g
- Majeranek świeży - 271 kcal/100g
- Boczek wieprzowy - 155 kcal/100g