pierś z kaczki z sosem pomarańczowym

Prosta Wersja nierealistycznie pysznego francuskiego Dania Duck à l & 039; Orange! Domowy sposób przygotowania złożonego, pięknego dania kuchni francuskiej to idealna propozycja na romantyczną kolację dla dwojga, na świąteczny stół lub rodzinny obiad. Spróbuj-nie pozostaniesz obojętny.
OlgaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 32 % 8 g
tłuszcze 44 % 11 g
węglowodany 24 % 6 g
147 kcal
IG: 67 / 0 / 33

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj niezbędne składniki

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Moje piersi z kaczki, usuwamy resztki wody papierowymi serwetkami, bardzo ostrym nożem wykonujemy małe nacięcia na skórze w postaci kratki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przygotowane piersi solimy, pieprzymy z obu stron i odstawiamy na bok do marynowania przez 20 minut.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W międzyczasie, gdy piersi są marynowane, przygotowujemy bazę do sosu pomarańczowego. Wyciskamy sok z pomarańczy,

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Powinno dać około 200 ml.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Bulion z kaczki rozcieńczyć gorącą wodą (ja użyłam bulionu w postaci proszku). Możesz użyć bulionu wołowego lub drobiowego, jeśli nie masz pod ręką kaczki.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wlej cukier na patelnię, wlej około 100 ml gorącej wody, umieść na średnim ogniu, mieszając rozpuść cukier, zagotuj i kontynuuj podgrzewanie bez mieszania.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Stopniowo syrop karmelizuje się i przybiera złotobrązowy kolor. W tym momencie Dodaj (ostrożnie!!!) łyżkę białego octu winnego i zdjąć z ognia. Obracamy patelnię, aby ocet rozpuścił karmel.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Ponownie podpalamy patelnię i wlewamy sok pomarańczowy. Kontynuuj ogrzewanie, aż mieszanina zmniejszy się o połowę. Dodaj bulion i kontynuuj gotowanie na parze, aż mieszanina zmniejszy się o połowę. Usuwamy z ognia. Baza sosu jest gotowa.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Teraz wracamy do piersi z kaczki.Wlej trochę oliwy z oliwek na patelnię, podgrzej i włóż piersi kaczki do gorącego oleju. Smażyć z każdej strony przez 5-6 minut.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Uwaga-nie rozgotuj, w środku mięso powinno pozostać soczyste i różowe.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Usuń smażone piersi z ognia, przykryj folią i pozostaw w ciepłym miejscu na 8-10 minut.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    W tym czasie kończymy przygotowanie sosu. Na patelnię, na której usmażono piersi z kaczki, dodaj łyżkę octu balsamicznego, podgrzej i wymieszaj zawartość, a następnie wlej wcześniej przygotowaną bazę do sosu i zagotuj, gotuj dalej, aż uzyskasz wymaganą konsystencję.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Dodaj łyżkę galaretki żurawinowej (możesz zastąpić ją porzeczką), w razie potrzeby dodaj sól i pieprz, jeszcze raz wszystko dobrze wymieszaj i zdejmij z ognia.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Dodaj łyżkę masła do gorącego sosu.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Pokrój gotową pierś, połóż na talerzu, polej sosem i ciesz się.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Jako dodatek podaje się placki ziemniaczane, gotowane ziemniaki z masłem, brokuły z migdałami, sałatkę z mieszanych liści lub kalafior w cieście, jak w mojej wersji. Smacznego!)))

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Galaretka - 80   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal / 100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Pomarańcze - 36   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Ocet winny biały - 14   kcal/100g
  • Rosół - 15   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal / 100g
  • Pierś z kaczki - 241   kcal/100g

Podobne przepisy