skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj niezbędne składniki
Krok 2:
Moje piersi z kaczki, usuwamy resztki wody papierowymi serwetkami, bardzo ostrym nożem wykonujemy małe nacięcia na skórze w postaci kratki.
Krok 3:
Przygotowane piersi solimy, pieprzymy z obu stron i odstawiamy na bok do marynowania przez 20 minut.
Krok 4:
W międzyczasie, gdy piersi są marynowane, przygotowujemy bazę do sosu pomarańczowego. Wyciskamy sok z pomarańczy,
Krok 5:
Powinno dać około 200 ml.
Krok 6:
Bulion z kaczki rozcieńczyć gorącą wodą (ja użyłam bulionu w postaci proszku). Możesz użyć bulionu wołowego lub drobiowego, jeśli nie masz pod ręką kaczki.
Krok 7:
Wlej cukier na patelnię, wlej około 100 ml gorącej wody, umieść na średnim ogniu, mieszając rozpuść cukier, zagotuj i kontynuuj podgrzewanie bez mieszania.
Krok 8:
Stopniowo syrop karmelizuje się i przybiera złotobrązowy kolor. W tym momencie Dodaj (ostrożnie!!!) łyżkę białego octu winnego i zdjąć z ognia. Obracamy patelnię, aby ocet rozpuścił karmel.
Krok 9:
Ponownie podpalamy patelnię i wlewamy sok pomarańczowy. Kontynuuj ogrzewanie, aż mieszanina zmniejszy się o połowę. Dodaj bulion i kontynuuj gotowanie na parze, aż mieszanina zmniejszy się o połowę. Usuwamy z ognia. Baza sosu jest gotowa.
Krok 10:
Teraz wracamy do piersi z kaczki.Wlej trochę oliwy z oliwek na patelnię, podgrzej i włóż piersi kaczki do gorącego oleju. Smażyć z każdej strony przez 5-6 minut.
Krok 11:
Uwaga-nie rozgotuj, w środku mięso powinno pozostać soczyste i różowe.
Krok 12:
Usuń smażone piersi z ognia, przykryj folią i pozostaw w ciepłym miejscu na 8-10 minut.
Krok 13:
W tym czasie kończymy przygotowanie sosu. Na patelnię, na której usmażono piersi z kaczki, dodaj łyżkę octu balsamicznego, podgrzej i wymieszaj zawartość, a następnie wlej wcześniej przygotowaną bazę do sosu i zagotuj, gotuj dalej, aż uzyskasz wymaganą konsystencję.
Krok 14:
Dodaj łyżkę galaretki żurawinowej (możesz zastąpić ją porzeczką), w razie potrzeby dodaj sól i pieprz, jeszcze raz wszystko dobrze wymieszaj i zdejmij z ognia.
Krok 15:
Dodaj łyżkę masła do gorącego sosu.
Krok 16:
Pokrój gotową pierś, połóż na talerzu, polej sosem i ciesz się.
Krok 17:
Jako dodatek podaje się placki ziemniaczane, gotowane ziemniaki z masłem, brokuły z migdałami, sałatkę z mieszanych liści lub kalafior w cieście, jak w mojej wersji. Smacznego!)))
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Galaretka - 80 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal / 100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Pomarańcze - 36 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Ocet winny biały - 14 kcal/100g
- Rosół - 15 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal / 100g
- Pierś z kaczki - 241 kcal/100g