pieczeń wieprzowa z imbirem
skład / składniki
4
porcje:
gotowanie krok po kroku
na początek bierzemy wieprzowinę, myjemy ją i suszymy, kroimy na małe kawałki. Teraz przygotowujemy marynatę. Aby to zrobić, w dużej misce wymieszaj sos sojowy, starty imbir, drobno posiekany czosnek, trochę sake, ocet jabłkowy i granulowany cukier. Teraz wkładamy wieprzowinę do celofanowej torby, wlewamy marynatę, zawiązujemy torbę, dobrze ją potrząsamy i usuwamy mięso do marynowania w lodówce na noc. Rano wyjmujemy naszą torbę, kroimy kapustę na małe kawałki, mieszamy z solą. Następnie kładziemy kapustę na blasze do pieczenia pokrytej olejem, kładziemy wieprzowinę na wierzchu i wysyłamy tę masę do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 20 minut.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Zielona kapusta - 46 kcal/100g
- Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45 kcal/100g
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Imbir - 80 kcal/100g
- Imbir suchy - 347 kcal/100g
- Imbir marynowany - 51 kcal / 100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Sake - 50 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Brązowy cukier - 394 kcal/100g