skład / składniki
metoda gotowania
1. Umyj rybę, a następnie włóż kawałki do średniej wielkości rondla. Lepiej wybrać białą rybę, ale nie jest to warunek wstępny.
2. W innym rondlu zagotuj połowę wody-litr. Możesz wziąć nawet trochę więcej wody. Gdy tylko woda się zagotuje, wlej ją na kawałki ryby. Konieczne jest, aby ryba była całkowicie pokryta wrzącą wodą. Czekamy około minuty, po czym spuszczamy wodę. W tym czasie ryba trochę się ugotuje i pojawi się charakterystyczny aromat. Zanurz rybę w pozostałej zimnej czystej wodzie na pół minuty i ponownie spuść wodę.
3. W osobnym rondlu wymieszaj sake, Mirin i sos sojowy. Dodaj do nich cukier granulowany, a następnie umieść rondel na średnim ogniu. Doprowadzić mieszaninę do wrzenia, ciągle mieszając. Konieczne jest całkowite rozpuszczenie kryształów cukru.
4. Gdy mieszanina się zagotuje, włóż do niej kawałki ryby, przykryj patelnię pokrywką. Gotuj rybę przez 10 minut na średnim ogniu. W tym czasie sos zmniejszy się o połowę. Jeśli jest ich więcej, wydłuż czas gotowania.
5.& nbsp; sos stał się o połowę mniejszy - nadszedł czas, aby dodać sos tamari i wcześniej starty świeży korzeń imbiru. Gotujemy wszystko razem przez kolejne 5 minut (aż sos zgęstnieje), a następnie usuwamy patelnię z ognia.
6. Rybę układamy na czterech porcjach płaskich talerzy, polewamy wrzącym sosem. I natychmiast podawaj na stole ze świeżym imbirem lub gotowanymi warzywami. W razie potrzeby udekoruj gotowe danie gałązkami świeżych ziół lub jakoś według własnego gustu.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Imbir - 80 kcal/100g
- Imbir suchy - 347 kcal/100g
- Imbir marynowany - 51 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Sake - 50 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Wino ryżowe - 256 kcal/100g