duszone ziemniaki z grzybami i marchewką

danie, które można przygotować na chudy stół. Duszone ziemniaki z grzybami to doskonałe danie znane od czasów starożytnych. Podczas postu grzyby były szeroko stosowane w różnych potrawach, w tym duszonych. Zrobili to w rosyjskim piecu w żeliwnym lub ceramicznym garnku, co jeszcze bardziej wzmocniło smak składników. Możesz dodać inne warzywa do smaku w mniejszej ilości: paprykę, kapustę, rzepę. W wersji rychłej jako dodatkowy składnik przyjmuje się mięso drobiowe, wieprzowe lub wędzone. W każdym razie jest pyszny, satysfakcjonujący, interesujący!
nanikiAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 2 g
tłuszcze 25 % 5 g
węglowodany 65 % 13 g
105 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby przygotować duszone ziemniaki z grzybami, weź ziemniaki, cebulę, mrożone (wcześniej ugotowane) grzyby (w tym przypadku kurki i mchy), olej słonecznikowy do smażenia, sól.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz wszystkie warzywa, pokrój cebulę i marchewkę w średniej wielkości plasterki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz i umyj ziemniaki. Bardzo smaczne podczas duszenia uzyskuje się skrobiowe, gotowane odmiany.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Na rozgrzanym oleju słonecznikowym lekko podsmaż przygotowaną cebulę, dodaj do niej marchewkę i kontynuuj lekkie smażenie.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Lekko rozmrozić grzyby - w ten sposób łatwiej je pokroić. Pokrój je na małe kawałki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj grzyby do rondla, gotuj na wolnym ogniu, aż płyn wyparuje, gdy praktycznie zniknie, lekko ugasić grzyby w oleju z innymi składnikami.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Pokrój ziemniaki w kostkę i dodaj do patelni do warzyw z grzybami.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wymieszaj, możesz też lekko usmażyć. a następnie dodaj wodę, aby dotarła do powierzchni ziemniaków. Zależy to również od tego, czy chcesz uzyskać płynną konsystencję wypełnienia, czy gęstą. Gdy ziemniaki będą miękkie, posolić naczynie do smaku.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Aby uzyskać piękno i dodatkowy smak, możesz dodać kostki czerwonej słodkiej papryki (niekoniecznie, jak chcesz). Lekko podgrzej duszone ziemniaki z grzybami pod pokrywką i natychmiast tpod, gdy są gorące.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Duszone ziemniaki z grzybami są gotowe! Smacznego!

pyszne, satysfakcjonujące danie z chudego stołu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Grzyby leśne - 21   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g

Podobne przepisy