skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Aby przygotować duszone ziemniaki z grzybami, weź ziemniaki, cebulę, mrożone (wcześniej ugotowane) grzyby (w tym przypadku kurki i mchy), olej słonecznikowy do smażenia, sól.
Krok 2:
Obierz wszystkie warzywa, pokrój cebulę i marchewkę w średniej wielkości plasterki.
Krok 3:
Obierz i umyj ziemniaki. Bardzo smaczne podczas duszenia uzyskuje się skrobiowe, gotowane odmiany.
Krok 4:
Na rozgrzanym oleju słonecznikowym lekko podsmaż przygotowaną cebulę, dodaj do niej marchewkę i kontynuuj lekkie smażenie.
Krok 5:
Lekko rozmrozić grzyby - w ten sposób łatwiej je pokroić. Pokrój je na małe kawałki.
Krok 6:
Dodaj grzyby do rondla, gotuj na wolnym ogniu, aż płyn wyparuje, gdy praktycznie zniknie, lekko ugasić grzyby w oleju z innymi składnikami.
Krok 7:
Pokrój ziemniaki w kostkę i dodaj do patelni do warzyw z grzybami.
Krok 8:
Wymieszaj, możesz też lekko usmażyć. a następnie dodaj wodę, aby dotarła do powierzchni ziemniaków. Zależy to również od tego, czy chcesz uzyskać płynną konsystencję wypełnienia, czy gęstą. Gdy ziemniaki będą miękkie, posolić naczynie do smaku.
Krok 9:
Aby uzyskać piękno i dodatkowy smak, możesz dodać kostki czerwonej słodkiej papryki (niekoniecznie, jak chcesz). Lekko podgrzej duszone ziemniaki z grzybami pod pokrywką i natychmiast tpod, gdy są gorące.
Krok 10:
Duszone ziemniaki z grzybami są gotowe! Smacznego!
pyszne, satysfakcjonujące danie z chudego stołu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Grzyby leśne - 21 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g